Ga naar de inhoud
Boerenprotest vandaag

Telefoonnummers CDA-politici verspreid onder boeren: 'Knap ziek van'

CDA-Kamerlid massaal lastiggevallen na telefoonnummer online: 'Niet prettig'

01:15

Politici van CDA zijn verontwaardigd over een bericht op sociale media waarin hun telefoonnummers staan. Het gaat onder meer om de nummers van Tweede Kamerleden Derk Boswijk, Eline Vedder en Mustafa Amhaouch. In het bericht staat ook een foto van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever, maar hij zegt er niet verantwoordelijk voor te zijn.

In de oproep staat: "Kun je niet naar Den Haag... Maar wil je wel iets nuttigs doen? De druk mag worden opgevoerd bij het CDA. Geef ze een belletje of stuur een berichtje dat ze een morele plicht hebben richting de boeren en het platteland om nu te stoppen met deze waanzin en de stekker uit de coalitie te trekken. Zonder boer geen voer."

Bekijk hier de verklaring van Vedder in de Tweede Kamer:

CDA-Kamerlid massaal lastiggevallen na telefoonnummer online: 'Niet prettig'

01:15

De politici van wie de nummers zijn gedeeld hebben via Twitter hun ongenoegen uitgesproken.

Destructieve lui

Zo schrijft Kamerlid Derk Boswijk: "Laten we vooral vandaag niet vergeten dat veruit de meeste boeren walgen van de destructieve lui binnen en buiten de agrarische sector. De welwillende boer en boerin heeft hier uiteindelijk het meeste last hiervan. Laten we dus niet generaliseren en oog voor hen houden."

Daaronder deelt hij een ontvangen bericht van een collega-boer die Boswijks boodschap onderschrijft:

CDA-Kamerlid Eline Vedder heeft ook gereageerd op de onrust. "Ik zie veel tweets dat onderstaand bericht nep zou zijn", schrijft ze. "Mijn telefoon zegt iets anders. Non-stop telefoon en appjes. Met 'advies'. En wat gebeurt als dat advies niet wordt opgevolgd. Ik word geacht er vanwege veiligheid niet over te praten. Maar ben er knap ziek van."

De Tweede Kamer debatteert vandaag de hele dag over het geklapte landbouwakkoord. Farmers Defence Force grijpt dat debat aan om een demonstratie te organiseren. De boerenorganisatie is niet bereikbaar voor commentaar.

Tegen de de NOS laat FDF-voorman Van den Oever weten niet verantwoordelijk te zijn voor het bericht. "Dit is niet van ons, we hebben geen Twitter. Ik heb die nummers niet geplaatst." 

Tegelijkertijd zegt hij ook 'geen medelijden' te hebben met de politici die nu platgebeld worden. "Ik heb er niks mee te maken, maar ik ben er ook niet rouwig om. Ze mogen ze prima bellen, daar zijn telefoons voor."

Boerenprotest in Den Haag

Het kabinet onderhandelde bijna negen maanden lang met boeren, banken, supermarkten en natuurorganisaties hoe de toekomst van de landbouwsector eruit moet zien. Vorige week klapten de onderhandelingen, nadat boerenorganisatie LTO zich had teruggetrokken.

Boerenprotest
Lees ook:
Boerenprotest rond Kamerdebat, noodbevel van kracht

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft ook gereageerd op het verspreide bericht waarin telefoonnummers van zijn partijleden zijn gedeeld. "Verwerpelijk en onacceptabel dit", schrijft hij. "Met volksvertegenwoordigers kun je het eens zijn of niet. Zo werkt onze democratie. Maar nummers openbaar maken om mensen te intimideren, gaat alle grenzen van fatsoen voorbij. Stop daarmee."

Ongewenst verspreiden gegevens

Het ongewenst verspreiden van privégegevens, met als doel iemand te intimideren, wordt strafbaar. Een wetsvoorstel daarvan werd vorig jaar juli naar de Tweede Kamer gestuurd. Binnenkort riskeer je met dit zogeheten 'doxing' een boete van maximaal 9000 euro of een gevangenisstraf van één jaar. 

De reden voor het wetsvoorstel is de toename van het ongewenst verspreiden of delen van bijvoorbeeld namen en privéadressen op sociale media en in chatgroepen. Zo protesteerden vorig jaar boze boeren, na het delen van gegevens op sociale media, bij het huis van minister Christianne van der Wal.

Daarvoor pleitte de Tweede Kamer en werkgevers zoals de politie al voor een strafrechtelijke aanpak van het probleem omdat ze zich zorgen maakten over hun medewerkers. 

Ongewenst
Lees ook:
Ongewenst verspreiden van privégegevens wordt strafbaar

Met de nieuwe wet komen er meer mogelijkheden voor de politie en het Openbaar Ministerie om op te treden tegen deze vorm van intimidatie, stelde justitieminister Dilan Yeşilgöz.