Ga naar de inhoud
Geklapt landbouwakkoord

Boerenprotest rond Kamerdebat, noodbevel van kracht

Politie bij het protest in Den Haag. Beeld © ANP

De Tweede Kamer debatteert de hele dag over het geklapte landbouwakkoord. En boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) heeft dat debat aangegrepen om een demonstratie te organiseren in Den Haag.

Bijna negen maanden lang onderhandelde het kabinet met boeren, banken, supermarkten en natuurorganisaties hoe de toekomst van de landbouwsector eruit moet zien. Maar vorige week klapten de onderhandelingen, nadat boerenorganisatie LTO zich had teruggetrokken.

De politie heeft vanochtend meerdere trekkers die op de A28 richting Amersfoort reden van de weg af gehaald. Dit gebeurde bij 't Harde, in de buurt van Nunspeet in Gelderland. De bestuurders hebben een bekeuring gekregen, meldt de politie.

'Geen massaprotest'

De gemeente Den Haag heeft een noodbevel afgekondigd; er is veel politie op de been. "Mensen die met tractoren actie willen voeren zijn niet welkom", meldt de gemeente.

Vanochtend werd de bestuurder van een tractor bekeurd op de Koningskade 'vanwege het niet voeren van een kentekenplaat'. 

De gemeente Den Haag zei gisteravond niet te verwachten dat boeren massaal naar de hofstad komen, maar FDF-voorman Mark van den Oever zei eerder duizenden mensen te verwachten. Hij riep hen op met trekkers naar de stad te komen.

Malieveld

Het boerenprotest van Farmers Defence Force zou plaatsvinden bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Maar de gemeente Den Haag heeft betogers gevraagd om naar het Malieveld te gaan, zonder trekkers. FDF-voorman Mark van den Oever heeft daar gehoor aan gegeven. "We hebben geen keus."

Op het Malieveld was het aan het begin van de middag niet druk; een paar honderd mensen waren bijeengekomen. Een groep boeren die vanuit de provincie Utrecht onderweg was naar Den Haag, heeft 20 twintig tractoren achter moeten laten op een industriegebied in de wijk Ypenburg. Van daaruit gingen ze op fietsen die ze zelf hadden meegenomen, naar het Malieveld.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet trok 13,5 miljard euro uit voor plannen landbouwakkoord

13,5 miljard

Volgens landbouwminister Piet Adema lag er 'een 95-procentsversie' van een landbouwakkoord. Uit vrijdag vrijgegeven stukken blijkt dat er vooral nog onenigheid was over de hoeveelheid koeien die een boer per hectare grasland mag hebben. Verder viel onder meer te lezen dat het kabinet 13,5 miljard euro beschikbaar had en dat de veestapel met ongeveer 25 procent zou inkrimpen.

Nu er geen akkoord is, komt het kabinet zelf met maatregelen. In september moet dat pakket er liggen.

Bekijk ook: Grote teleurstelling over klappen landbouwakkoord

01:32
"Jongeren zijn de dupe."

Het CDA wil heronderhandelen over het stikstofbeleid van het kabinet, maar daarvoor had er eerst een landbouwakkoord moeten liggen. Wanneer de partij wel verder wil onderhandelen blijft vaag: CDA-leider Hoekstra zei niet meer voor de zomer erover te willen praten, zoals eerder toegezegd, maar dat het besproken wordt voordat het kabinet met eigen landbouwplannen komt.

In de tussentijd willen oppositiepartijen snel duidelijkheid van Hoekstra. Zij vinden het onverantwoord dat de partij al zo lang onzekerheid boven de Haagse politiek laat hangen. Maar Rutte en Hoekstra zijn vandaag allebei niet bij het debat, ze zijn in het buitenland. De oppositie zal alleen debatteren met de ministers Adema en Van der Wal.

Woede om online delen van telefoonnummers

Ondertussen gaat er op sociale media een foto rond van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever, met daaronder namen en telefoonnummers van politici van het CDA. In het bericht staat: "Kan je niet naar Den Haag morgen, maar wil je wel iets nuttigs doen? De druk mag worden opgevoerd bij het CDA!"

Politici reageren boos op dat bericht. Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt het delen van de telefoonnummers 'walgelijk, intimiderend en laf'. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt het 'schofterige intimidatie'. "De intimidatie van CDA-Kamerleden door FDF is onbegrijpelijk en ontoelaatbaar", schrijft D66-leider Sigrid Kaag. 

FDF-voorman Van den Oever zegt tegen de NOS dat hij niet weet wie het bericht geplaatst heeft.