Ga naar de inhoud
Eisen 12 procent loonsverhoging

Grote lerarenstaking op 5 oktober: 'Laten ons niet piepelen'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Op 5 oktober leggen leraren op basisscholen en middelbare scholen in het hele land het werk neer. Ze eisen meer loonsverhoging dan de overheid biedt vanwege de inflatie. De vakbonden willen dat leraren minstens 12 procent loonsverhoging krijgen, ten opzichte van de 5 procent die de overheid biedt.

De staking wordt georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV en FNV, de Algemene Vereniging Schoolleiders en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties, de koepel voor verenigingen van vakleerkrachten zoals wiskundeleraren en gymdocenten.

"We zien om ons heen dat allerlei sectoren veel hogere cao's afsluiten. Met de lerarentekorten die er zijn, gaan we niet accepteren dat er geen inflatiecorrectie komt", zegt AOb-bestuurslid Thijs Roovers.

Eisen
Lees ook:
Eisen onderwijs nieuwkomers mogelijk losgelaten: onbevoegde leraren, minder lesuren

"We krijgen keihard te horen: nee, er komt niets bij, accepteer het koopkrachtverlies maar. Hoe krijgen we leraren en schoolleiders dan richting dit vak?", vervolgt Roovers.

Tegemoetkoming

Ook in mei dit jaar voerden de vakbonden protest voor loonsverhoging. Toen dreigden ze met een staking aan het einde van het huidige schooljaar of aan het begin van het nieuwe jaar. 5 oktober is in die zin een tegemoetkoming aan kinderen en leraren, stelt Roovers.

"We willen dat de scholen normaal aan het jaar beginnen. De eerste weken zijn superbelangrijk, dan maak je afspraken en regels met de kinderen en leer je elkaar kennen", zegt het bestuurslid. "We willen ze niet extra de dupe laten zijn van een staking. Daar zijn we soft in."

Animo
Lees ook:
Animo genoeg, waarom krijgen we niet meer mensen voor de klas?

Volgens Roovers laat de overheid kinderen continu in de steek door 'niet te investeren in het onderwijs'. "Ons beroep is daar te belangrijk voor, we laten ons niet piepelen."

Geen demonstratie

Hoe de dag er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Waarschijnlijk komen de leraren niet samen op het Malieveld in Den Haag om daar te demonstreren. Volgens Roovers zou dat geen effect hebben.

Roovers: "We moeten daar zijn waar de problemen mensen raken. In de eigen school of in de eigen buurt. Misschien betrekken we ouders en leerlingen erbij. Hoe doe je het zo nuttig mogelijk en zo krachtig mogelijk? Dat zijn we nog aan het onderzoeken."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.