Ga naar de inhoud
Maximale capaciteit onder druk

Gebrek opvang minderjarige asielzoekers: geen bed en bescherming dreigt

Asielzoekerscentrum in Budel. Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Al deze zomer zou een grote groep minderjarige asielzoekers zonder bed, bescherming en begeleiding kunnen komen te zitten. Daarvoor waarschuwen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en voogdij-instelling Nidos. Dat komt door een gebrek aan opvang voor deze alleenreizende minderjarige vreemdelingen.

De twee belangenpartijen roepen gemeenten op dit jaar eerder dan gepland opvang te regelen voor jonge vluchtelingen die in hun eentje naar Nederland zijn gekomen. Op dit moment is volgens hen ieder bed voor alleenreizende kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar bij het COA en Nidos bezet.

De problemen spelen volgens de twee organisaties in het hele land en in Ter Apel staat de maximale opvangcapaciteit voor deze jongeren dagelijks onder druk.

Hogere instroom

In april en mei was de instroom van alleenstaande minderjarige vreemdelingen hoger dan de maanden ervoor. Het COA en Nidos verwachten dat de instroom de komende periode verder toeneemt.

"De hoeveelheid beschikbare bedden voor deze doelgroep loopt steeds verder achter op wat nodig is", staat in een persbericht van de organisaties.

Rode
Lees ook:
Rode Kruis: crisisnoodopvang voor asielzoekers is ziekmakend

Daarnaast bestaat een groot deel van de huidige COA-locaties uit een noodopvang, in andere woorden: die opvang is tijdelijk. "Ook voor deze locaties dienen duurzame plekken gevonden te worden."

De oproep van het COA en Nidos worden volgens COA-bestuurder Joeri Kapteijns ook door 'de nodige burgemeesters en wethouders' ondersteund. "Dat zegt alles over de noodzaak om tot actie te komen op korte termijn."

Registratie asielzoekers fors vertraagd

Naast de problemen rondom de opvang van minderjarige asielzoekers, loopt de registratie van asielzoekers ook veel vertraging op. VluchtelingenWerk Nederland trekt daarom aan de bel. Van sommige asielzoekers wordt het asielverzoek pas vier maanden na aankomst in Nederland geregistreerd door de vreemdelingenpolitie.

Ondanks
Lees ook:
Ondanks protest krijgt Bloemendaal twee opvanglocaties voor asielzoekers

"De registratiedatum van een asielverzoek is niet zomaar een datum op een formulier. Het bepaalt wanneer een asielzoeker aan de beurt is voor de gehoren in zijn asielprocedure, een BSN-nummer en de mogelijkheid om te werken", legt voorzitter Frank Candel van VluchtelingenWerk Nederland uit.

De organisatie zegt daarom dat de dag van aankomst met terugwerkende kracht leidend moet worden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS