Ga naar de inhoud
Onderzoek

Hoe een handelaar rijk werd van oldtimers en panden van kluizenaar met dementie

Autohandelaar Nico Aaldering toont een auto aan een bezoeker in de loods vol oldtimers in Dordrecht, die hij kocht van Ad Palmen. Beeld © ANP Photo

De noodgedwongen veiling van 236 oldtimers van autoverzamelaar Ad Palmen werd wereldnieuws. Dankzij alle aandacht brachten de auto's meer dan 7 miljoen euro op. Maar ook zijn bedrijfspanden zijn met dikke winst doorverkocht, blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws. Een handelaar werd er steenrijk mee, maar had de kluizenaar zelf, die lijdt aan dementie, meer kunnen ontvangen voor zijn vastgoed?

"Alsof je een tijdcapsule binnenstapt." Taxateur Hendrik van der Wiel moet in zijn arm knijpen als hij in augustus 2022 de deuren van een loods aan de Daltonweg in Dordrecht opentrekt. Het zonlicht valt op een uiterst zeldzame collectie klassieke auto's, bedekt onder een dikke laag stof. "Er zaten wel 60 tot 80 heel bijzondere auto's bij. Ik moest moeite doen om niet te uitbundig te reageren."

Van der Wiel is door Stichting Veritas Vertegenwoordiging gevraagd de unieke autocollectie van Ad Palmen te taxeren. Palmen (82) heeft zijn leven lang uiterst zeldzame auto's verzameld, maar is door dementie niet meer in staat die zelf te beheren. Palmen gaat naar een verzorgingstehuis in Rotterdam en de kantonrechter wijst Stichting Veritas aan als zijn bewindvoerder, die zijn financiële zaken moet beheren.

Heeft de bewindvoerder bij de verkoop van Ad Palmens vastgoed het maximale voor zijn cliënt eruit gesleept? RTL Nieuws stuit in deze reconstructie op een torenhoge vastgoedwinst waar Palmen geen cent van heeft ontvangen.

Wat doet een bewindvoerder?

Als een meerderjarige vanwege bijvoorbeeld dementie of gokproblemen niet in staat is het eigen vermogen goed te beheren, kan de kantonrechter een bewindvoerder aanstellen om dat over te nemen. Er zijn professionele en niet-professionele bewindvoerders. Beide moeten jaarlijks verantwoording afleggen aan de kantonrechter. Bij verkoop van waardevolle bezittingen, zoals bijvoorbeeld een woning, moet de kantonrechter vooraf toestemming geven.

Aangestoken brand

Een vermoedelijk aangestoken brand in februari 2022, die in de Dordtse bedrijfshal een Chevrolet Corvette in de as legt, stelt bewindvoerder Veritas voor een acuut probleem. Door de brand is in het nieuws verschenen wat voor kapitale auto's er in de loods staan. Om diefstal of nieuwe brandstichting te voorkomen, laat Veritas zeecontainers voor de deuren plaatsen en schakelt het beveiliging in. De bewindvoerder wil de autocollectie van Palmen zo snel mogelijk verkopen. De eerste stap is een inventarisatie en taxatie.

Eén voor een gaan autotaxateur Van der Wiel en een collega de auto's af die Ad Palmen in 40 jaar bij elkaar heeft verzameld. Zodra een auto is geïdentificeerd, plakken ze er een sticker met een nummer op. Pas na 236 stickers is de verzameling in kaart gebracht en heeft Van der Wiel een Excelbestand vol curieuze oldtimers. "Sommige auto's waren dermate zeldzaam dat het lastig was om tot een waardebepaling te komen", zegt Van der Wiel. Voor hoeveel hij de totale collectie heeft getaxeerd, wil hij niet loslaten.

Unieke vondst in schuur Dordrecht: collectie oldtimers van onschatbare waarde

02:27

Wereldnieuws

Ad Palmen leefde zijn laatste jaren als een ietwat vervuilde kluizenaar, maar was qua bezittingen multimiljonair. Hij bezat meer vastgoed, maar zijn oldtimers stalde hij op twee locaties: aan de Daltonweg in Dordrecht en in een voormalig kerkgebouw in Ridderkerk. Veritas besluit die twee panden samen met de auto's in één packagedeal te verkopen. De opbrengst is bestemd voor Ad Palmen.

De bewindvoerder gaat op zoek naar rijke Nederlanders met verstand van oldtimers en vindt er vijf, die eind 2022 willen bieden op de panden en oldtimers. Eén bod overtreft alle andere: dat van Nico Aaldering, een autohandelaar uit Brummen die inmiddels de halve wereldpers heeft gesproken. De spectaculaire 'barnfind' (schuurvondst) haalt zelfs CNN. Op de veiling van de 'Palmen Barnfind Collectie', zoals Aaldering die is gaan noemen, komen potentiële kopers uit alle windstreken af.

'Boven de marktwaarde'

Op de veiling wordt stevig geboden, veel hoger dan taxateur Van der Wiel voor mogelijk had gehouden. "Ik had zelf interesse in tien auto's, maar toen ik de biedingen zag, ben ik afgehaakt. Sommige auto's zijn weg gegaan voor ver boven de marktwaarde. Een van de bijzonderste was een Monica. Daar zijn er maar veertig van geproduceerd, heel lastig om de waarde te bepalen. Die had ik geschat op 40.000 tot 70.000 euro, maar is verkocht voor 155.000 euro."

De teller van de veiling staat op ruim 7.164.000 euro. Van der Wiel: "Afgelopen november heb ik alle prijzen op papier gezet. De totale waarde van mijn taxatie houd ik voor me, maar het is geen geheim dat die een stuk lager lag dan die zeven miljoen."

Vastgoed

Zelf wil Aaldering beslist niet loslaten voor hoeveel hij de auto's heeft gekocht, maar mensen in zijn omgeving zeggen dat hij meerdere miljoenen euro's winst heeft gemaakt. En Aaldering heeft niet alleen verdiend op de auto's, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ook het vastgoed dat hij via de packagedeal kocht van Ad Palmen, kon hij in een mum van tijd met grote winst doorverkopen.

Op 22 december 2022 ondertekent Aaldering twee verkoopaktes bij de notaris. Hij koopt als privépersoon de voormalige kerk in Ridderkerk voor 200.000 euro. De loods aan de Daltonstraat in Dordrecht, met een groot stuk grond erbij, koopt hij voor 800.000 euro. Ad Palmen ontvangt dus precies een miljoen euro voor deze twee panden.

Torenhoge winst

In enkele maanden tijd verkoopt Aaldering de panden met torenhoge winst. Hij verkoopt het voormalige kerkgebouw in februari 2023 voor 375.000 euro. De loods in de Daltonstraat verkoopt hij in mei voor maar liefst 1.600.000 euro aan de gemeente Dordrecht. In amper 5 maanden tijd heeft hij 950.000 euro winst gemaakt op de panden.

Zo'n snelle en grote waardestijging roept de vraag op of Ad Palmen de maximale prijs heeft gekregen voor zijn vastgoed. We stellen de vraag aan directeur Peter Hoornweg van Stichting Veritas, die de panden aan Aaldering verkocht. Omwille van de privacy van zijn cliënt zegt Hoornweg niet in details te kunnen treden. Wel zegt hij: "We hebben naar eer en geweten gehandeld en dit was de beste deal voor de heer Palmen. Elke verkoop is bovendien getoetst door de kantonrechter in Rotterdam."

'Verkwanseld'

Advocaat Richard Korver is geen partij in de zaak Palmen, maar heeft in het verleden veel zaken tegen bewindvoerders gevoerd. Hij vindt in zijn algemeenheid dat de controle op deze beroepsgroep tekortschiet. "Kantonrechters hebben niet de expertise en de capaciteit om bewindvoerders te controleren."

Dat lijkt volgens hem ook op te gaan voor de zaak van Ad Palmen. "In dit geval moet de kantonrechter verstand hebben van klassieke auto's én bedrijfsvastgoed. Als ik hoor dat het vastgoed van de heer Palmen binnen een paar maanden voor het dubbele is verkocht, dan is verkwanseld het woord dat in mij opkomt."

'Zorgvuldig'

De Rotterdamse kantonrechter laat weten dat er zorgvuldige controle heeft plaatsgevonden. "Beide panden zijn eerst getaxeerd. Die taxatiewaarde geldt voor ons dan als uitgangspunt. Het pand in Ridderkerk was getaxeerd op 160.000 euro en het pand in Dordrecht voor 725.000 euro. Dus meneer Aaldering heeft hoger geboden dan de taxatiewaarde. De auto's en het vastgoed werden als totaalbod verkocht. Meneer Aaldering heeft op dat totaalpakket veruit het hoogste bod gedaan." Een verklaring voor de grote waardestijging achteraf kan de rechtbank niet geven.

Zijn de panden dan juist getaxeerd geweest? Geen van de betrokken partijen laat los wie de taxateur was. Een niet-betrokken makelaar en taxateur uit de regio Dordrecht noemt de taxatiewaarde van de loods aan de Daltonstraat bijzonder. "Op het industrieterrein waar de Daltonstraat ligt, doet grond tussen de 275 en 325 euro per vierkante meter. De grond van Palmen is getaxeerd voor 185 euro per vierkante meter. Er is dus flink onder de gangbare grondprijs getaxeerd. Dat wekt mijn verbazing."

'Groot belang'

De gemeente Dordrecht, die het stuk grond voor 1.600.000 euro kocht, zegt al in december 2022 te hebben geprobeerd de grond van Ad Palmen te kopen. Volgens de kantonrechter in Rotterdam bood de gemeente toen 850.000 euro. Bewindvoerder Veritas ging echter in zee met Aaldering, omdat die wilde bieden op het totaalpakket.

Toen het pand in april 2023 weer op de markt kwam, besloot de gemeente met 1.600.000 euro een heel stuk hoger te bieden. "De gemeente heeft groot belang bij de verwerving van dit pand", geeft het als reden. "We zijn op dit bedrijventerrein bezig met een kwaliteitsverbetering, onder meer door actief percelen aan te kopen, anders in te delen en opnieuw uit te geven aan marktpartijen die een goede bijdrage kunnen leveren aan de werkgelegenheid in Dordrecht en de verbetering van het bedrijventerrein."

Bijzondere ervaring met bewindvoerders?

RTL Nieuws wil nader onderzoek doen naar de rol van bewindvoerders. Heeft u weet van opmerkelijke praktijken door bewindvoerders? Mail dit dan naar onderzoek@rtl.nl

Die 1,6 miljoen euro ging niet naar Ad Palmen, maar naar Nico Aaldering. De zakenman uit Brummen zegt dat hij 'gewoon' geluk heeft gehad met de panden. "Naderhand bleek dat de gemeente het vastgoed heel graag wilde hebben. De panden waren voor mij slechts bijvangst, maar ik zag er een praktisch voordeel in. Dan hoefde ik namelijk niet te slepen met 230 auto's. Ik ben 69 jaar en wilde heel graag deze autocollectie kopen. Het is de kroon op mijn werk."

'Soms heb je geluk'

Volgens Aaldering was hij de enige van de vijf bieders die het vastgoed én alle auto's tegelijk wilde kopen. "Anderen wilden maar een deel van de verzameling. Dat is mijn geluk geweest, denk ik. Soms heb je geluk in je leven, maar de pechmomenten, die worden nooit meegeteld he? Ik heb mijn nek uitgestoken en had ook verlies kunnen maken. Dat is niet gebeurd."

Het is de vraag wat Ad Palmen meekrijgt van alle rumoer rond zijn autocollectie. Hij verblijft in een verzorgingstehuis en heeft naar verluidt geen directe erfgenamen.