Ga naar de inhoud
Eis was 9 jaar

'Cocaïnebaas' Mink K. krijgt zes jaar cel voor drugshandel

Mink K. tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak waarin hij wordt verdacht van de invoer van 400 kilo cocaIne. Beeld © ANP

Mink K. heeft een gevangenisstraf van zes jaar gekregen. De rechter acht hem schuldig aan internationale drugshandel en betrokkenheid bij het opzetten van een cocaïnewasserij.

Het Openbaar Ministerie had negen jaar cel geëist. Volgens het OM is de 62-jarige K. een 'baas in de cocaïnewereld'. 

Onderschepte berichten

K. heeft onder andere honderden kilo's cocaïne over de Westerschelde vanuit Libanon ingevoerd. Het bewijs in deze zaak is gebaseerd op onderschepte berichten van de dienst SkyECC. In de berichten wordt bijvoorbeeld overlegd over geldbedragen, bestellijsten en de geuroverlast die een cocaïnewasserij kan opleveren. 

De partij cocaïne waar K. voor is veroordeeld, raakte zoek en belandde uiteindelijk bij een supermarkt in Duitsland. De drugs waren namelijk verstopt tussen een lading bananen. "Hij had een leidende en coördinerende rol", aldus de rechtbank. De straf is lager geworden dan de eis omdat de rechtbank onvoldoende bewijs ziet dat K. ook nog een andere partij drugs in zijn bezit heeft gehad.

De advocaat van K. zei tijdens zijn betoog dat het account waarmee de berichten zijn verstuurd, helemaal niet van zijn cliënt is, maar daar gaat de rechter niet in mee. De advocaat had om vrijspraak gevraagd en zegt 'teleurgesteld' te zijn over de uitspraak. Hij overweegt een hoger beroep.

Topcrimineel
Lees ook
Topcrimineel Mink K. met militaire jet uitgeleverd aan Nederland

De Denker

K., die ook wel De Denker wordt genoemd, verbleef al jaren in Libanon. Hij werkte in het verleden samen met kopstukken als Stanley Hillis en Jan Femer. Deze mannen zijn geliquideerd. K.  werd vorig jaar maart in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonzoon Najim Z. 

Laatstgenoemde werd eerder deze maand veroordeeld tot acht jaar cel voor betrokkenheid bij twee coketransporten. Volgens justitie is hij een crimineel contact van Ridouan Taghi. Daar stond hij niet voor terecht.