Door de nieuwe Huisvestingswet van minister Hugo de Jonge mogen gemeenten huiseigenaren gaan dwingen hun woningen alleen nog te verkopen aan mensen met een lager of middeninkomen. De wet moet ervoor zorgen dat ook deze groep kans maakt op een koophuis.
Het gaat hierbij om koopwoningen tot 355.000 euro, zo schrijft het AD. Deze mogen straks niet meer zomaar aan iedereen worden verkocht. In plaats daarvan kan de gemeente afdwingen dat een huis onder deze prijs naar een koper gaat met een midden- of laag inkomen.
Het is op dit moment voor lagere inkomens namelijk vaak lastig om op de krappe koopmarkt op te bieden tegen mensen die meer te besteden hebben.
Eigendomsrecht
Hoewel een Kamermeerderheid zich al achter de wet heeft geschaard, is de wetswijziging omstreden te noemen. De krant schrijft dat regeringspartijen VVD en D66 de wet een inbreuk vinden op het eigendomsrecht van woningbezitters.
Straks kan het gebeuren dat een huis alleen verkocht mag worden aan een koper die minder geld biedt. D66'er Faissal Boulakjar: "Wat als je vanwege scheiding snel van je huis af wilt? Dan moet je door allerlei hoepels van de gemeente heen."
Opdrijven huizenprijzen
Daarnaast waarschuwde de Raad van State ook al eerder dat de nieuwe wet de huizenprijzen juist kan opdrijven. Want verkoop jij je huis voor een bedrag boven de 355.000, dan hoef je geen rekening te houden met deze wet.
Minister De Jonge denkt echter dat de prijsverhoging wel mee zal vallen.

Andere voorstanders van de wet benadrukken dat mensen met een gemiddeld salaris nu vaak overboden worden door 'mensen van buiten die veel geld te besteden hebben', aldus Pieter Grinwis van de ChristenUnie.
Hierdoor zijn de goedkopere huizen vaak onbereikbaar voor deze groep mensen. De nieuwe wet maakt het overbieden een stuk lastiger.
Opkopers weren
Daarnaast kunnen ook grote opkopers met de wet geweerd worden. Nu gebeurt het namelijk nog dat projectontwikkelaars goedkope appartementen opkopen en hier dure huurwoningen van maken. Maar met deze wet kunnen zij geweerd worden.
Naast dat de wet gaat gelden voor koopwoningen, kunnen gemeenten straks ook meer eisen stellen aan nieuwbouwwoningen en aan huurhuizen. Zo kunnen mensen met bepaalde beroepen waaraan een tekort is, zoals leraren en agenten, voorrang krijgen op een huis.
Wel is het zo dat gemeenten niet voor alle koopwoningen een woonvergunning mogen eisen. Dat mag maar voor de helft van de koopwoningen. Ook mag het niet als verkopers daardoor verlies maken op hun huis.