Ga naar de inhoud
Organisaties dienen claim in

Betalen voor CO2-neutrale vlucht 'is misleidende greenwashing'

Reizigers op Schiphol, ter illustratie. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Betaal jij ook weleens wat extra euro's om jouw vlucht CO2-neutraal te maken? Volgens meer dan twintig Europese consumentenorganisaties is dit misleiding van de consument. Ze dienen nu een klacht in bij de Europese Commissie om een einde te maken aan deze 'misleidende greenwashing-claims'.

Zij vinden dat vliegmaatschappijen, waaronder de KLM, die passagiers extra laten betalen om de CO2-uitstoot van hun vlucht te neutraliseren, dat geld moeten terugbetalen.

17 vliegtuigmaatschappijen

De klacht wordt ingediend bij de Europese Commissie en het netwerk van nationale consumentenautoriteiten CPC. Ze is gericht tegen in totaal zeventien vliegmaatschappijen, waaronder de KLM, Lufthansa, Air France en Ryanair.

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op handel in CO2-compensatie: 'Liever minder uitstoten'

De consumentenorganisaties spreken van 'oneerlijke handelspraktijken' van de vliegmaatschappijen, die beweren dat het mogelijk is om 'groen' of 'duurzaam' te vliegen.

Duurzame vliegtuigbrandstof

Bij sommige maatschappijen kunnen passagiers bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van de vlucht compenseren of neutraliseren, of een bijdrage betalen voor de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstof.

Die strategieën kunnen echter de uitstoot van broeikasgassen niet voorkomen, stellen de consumentenorganisaties. Passagiers die een toeslag hebben betaald om 'groen' te vliegen, dienen daarom dat extra geld terug te krijgen.

'Reiziger
Lees ook:
'Reiziger wil niet bijbetalen voor groener vliegen'