Ga naar de inhoud
Mogelijk niet meer vergoed

Zorgverzekeraar CZ gaat omstreden vitamine B12-klinieken onderzoeken

In de B12-klinieken worden injecties gezet, terwijl een tekort goed te behandelen is met pillen van de drogist. Beeld ter illustratie. Beeld © Patricia Hofmeester/ANP

CZ gaat de werkwijze van B12-klinieken onderzoeken. Dat bevestigt de zorgverzekeraar aan RTL Nieuws na berichtgeving van Pointer. CZ twijfelt of de consulten van Nederlandse B12-klinieken nog moeten worden vergoed, omdat hun werkwijze omstreden is.

Bij een B12-kliniek kun je worden behandeld als je een tekort hebt aan deze vitamine. In Nederland kan dat op twee plekken: Het B12 Institute in Rotterdam of bij de B12 Kliniek in Amsterdam en Barendrecht. De behandelingen van de klinieken zijn volgens experts twijfelachtig.

Zo worden volgens Pointer in Amsterdam en Barendrecht de diagnoses gesteld op basis van klachten en niet op basis van bloedonderzoek. In Rotterdam zou wel bloedonderzoek worden gedaan, maar daar worden veel ruimere bloedwaarden gebruikt om een tekort vast te stellen dan het Nederlandse Huisartsen Genootschap voorschrijft.

Die werkwijze kent volgens Henk Blom, laboratoriumspecialist klinische genetica bij het Erasmus MC, geen wetenschappelijke grondslag. "We weten niet of hun behandelmethodes werken of niet", zegt hij tegen Pointer.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt dat de klinieken dichtmoeten. "Je praat mensen ziekten aan met diagnoses die gebaseerd zijn op drijfzand", vindt oud-voorzitter Nico Terpstra.

Injecties

Een tekort aan vitamine B12 is in veel gevallen goed te behandelen met tabletten die te koop zijn bij onder meer drogisterijen, zeggen huisartsen. Soms zijn prikken nodig. De klinieken zetten daarentegen altijd injecties.

Je
Lees ook:
Je sterft mogelijk eerder door te veel vitamine B12: dit moet je weten

De klinieken hebben allebei in het radioprogramma gereageerd op de kritiek. De B12 Kliniek erkent dat de behandelingen niet op wetenschappelijke basis worden gedaan. Maar de instelling gelooft wel in de effectiviteit van de behandelingen.

Het B12 Institute in Rotterdam gaat naar eigen zeggen wel op de juiste wetenschappelijke manier te werk, en vindt het kwalijk te worden verward met de aanpak in Amsterdam en Barendrecht.

Andere zorgverzekeraars

CZ is niet de eerste zorgverzekeraar die twijfelt aan de klinieken. Zilveren Kruis stopte in 2018 met het vergoeden van consulten bij de B12 Kliniek. ASR doet dat voor beide klinieken sinds vorig jaar niet meer.