Ga naar de inhoud
Familie op vakantie

Zomereenzaamheid onder ouderen: 'Het gevoel dat iedereen leuke dingen doet, behalve jij'

Mien gaat graag naar de maandelijkse etentjes. Beeld © Stichting Met je Hart

Links spelen de buren in het zwembad en hoor je gespetter en gelach. Rechts ruik je de bbq. Zelf heb je niemand om iets leuks mee te doen. Dan ligt zomereenzaamheid op de loer. Mien (78) uit Den Bosch kent het gevoel: "De zomerperiode vind ik veel moeilijker dan kerst." Stichting Met je Hart die zich inzet voor ouderen roept dan ook op: "Nodig je buurvrouw eens uit op die bbq of voor een ijsje."

De 78-jarige Mien woont al meer dan 50 jaar alleen, maar kwam altijd veel onder de mensen. Zo deed ze veel vrijwilligerswerk. Tien jaar geleden werd ze geopereerd aan haar rug en sindsdien is ze veel minder mobiel. "Ik heb ook een been dat helemaal niet meer wil."

Lange stille dagen

Klagen wil ze niet, maar dat ze de laatste jaren veel alleen is, wil ze desgevraagd wel vertellen. En dat gaat haar in de zomer minder makkelijk af dan in de winter. "De zon schijnt, het is vroeg licht en wordt laat donker. De dagen duren dan heel lang. Omdat er veel mensen op vakantie zijn, heb ik nog minder aanspraak dan anders."

Miens heeft kinderen en kleinkinderen. "Maar die moeten natuurlijk gewoon werken. Ik wil hen ook niet te veel tot last zijn." Leeftijdgenoten om een bakje koffie mee te drinken zijn er steeds minder: "Die vertrekken een voor een, dat hoort een beetje bij de leeftijd. Er gaan mensen dood."

Kletskassa
Lees meer:
Kletskassa bij Jumbo: 'Kort praatje helpt niet om eenzaamheid te bestrijden'

Het wekelijkse kaartclubje, dat is een hoogtepunt voor haar. "Vanochtend deed mijn been te veel pijn en kon ik er niet naartoe. Maar normaal zijn we met acht of negen man. Wat we doen? Altijd jokeren." Waarschijnlijk gaat die kaartclub in de zomer ook even op pauze. "Er zijn er een paar weg. Dus ik denk dat het een week of drie stopt ja. Jammer."

Een aantal jaar geleden bevestigden verschillende ouderenorganisaties al aan RTL Nieuws bekend te zijn met zomereenzaamheid. Aimée Romme van stichting Met je Hart spreekt ze ook vaak, mensen zoals Mien. "Familieleden zijn in de zomer op vakantie, of dagjes weg. Het verenigingsleven ligt stil. Ouderen met een tuin horen buiten misschien mensen plezier maken en kunnen het gevoel krijgen: iedereen doet leuke dingen behalve ik."

Nieuwe vriendschappen

De stichting van Romme organiseert in 47 gemeenten in Nederland het hele jaar door ontmoetingen tussen ouderen. Zo worden maandelijkse etentjes georganiseerd in horecagelegenheden. "We willen mensen achter de voordeur vandaan halen en in contact brengen met hun buurtgenoten. Niet eenmalig, maar elke maand. Zodat na een tijdje nieuwe contacten worden gelegd, soms telefoonnummers worden uitgewisseld en vriendschappen ontstaan."

Tips
Lees meer:
Tips tegen eenzaamheid: 'Hulp is dichterbij dan je denkt'

Vandaag lanceert de stichting Met Je Hart de campagne: 'Zomer vier je samen'. Met billboards langs de weg en advertenties op social media wordt aandacht gevraagd voor 'zomereenzaamheid'. "Dat mensen zich in de donkere dagen rond kerst vaak alleen voelen, is veelbesproken. Maar wij horen heel vaak dat de zomer eigenlijk nog moeilijker is."

Wat de insteek van de campagne is? "We hopen dat mensen spontaan eens iets leuks doen voor een ouder iemand. Een kaartje sturen vanaf je vakantieadres, maar beter nog; nodig de buurvrouw uit voor de bbq. Of ga een ijsje met die oudere meneer uit de straat eten, of samen een wandeling in het park maken."

Haal op!

Enthousiast vertelt Romme verder: "Over een paar weken zijn op basisscholen weer de eindejaarsmusicals. Zijn er lege plekken in de zaal? Nodig ouderen uit de buurt uit om te komen kijken. Iets met kinderen samendoen, vinden heel veel mensen leuk."

Wellicht ervaren ouderen de eerste keer een drempel. Het kan best lastig zijn, zomaar naar een bbq gaan van mensen die je niet goed kent, of samen naar de ijscoman in het park. "Haal zo iemand dan op, maak het zo gemakkelijk mogelijk."

Mien - "ik vind eigenlijk alles leuk om te doen" - is groot voorstander van de campagne. Ze geniet van de etentjes van Met Je Hart en zou ook niet twijfelen als ze voor iets gezelligs werd uitgenodigd door de buren, vertelt ze lachend: "Ik zou gaan. Ja hoor, meteen! Gezellig!"

Bekijk ook: Sandra is eenzaam, net als 5 miljoen andere Nederlanders

05:01
42,5 procent van de Nederlanders is eenzaam. Zo ook Sandra (46).

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.