Ga naar de inhoud
Warm weer

'Slechte oogst uien en aardappelen, prijs in supermarkt straks omhoog'

Beregenen van landbouwgrond in Flevoland. Beeld © ANP / Fred Bervoets

Door het extreem natte voorjaar, de droogte van de laatste weken en de harde wind komen de aardappelen en uien nauwelijks omhoog. Akkerbouwers sproeien nu dag en nacht om hun gewassen van water te voorzien, maar de oogst zal dit jaar sowieso minder zijn. En dit zal weer effect hebben op de prijzen, meldt het AD.

Hoeveel schade de droogte precies gaat veroorzaken, zal later blijken. Boeren zijn volop bezig om hun akkers te beregenen, tot zo lang dat mogelijk is, schrijft de krant. Als de droogte aanhoudt, dreigt een verbod om water uit de grond te onttrekken.

Verbod op besproeiing

Dit verbod zal eerst op de hogere zandgronden in Brabant, Limburg en delen van Gelderland gelden, en later wellicht ook in andere delen van Nederland.

"Drenthe krijgt bijvoorbeeld water vanuit het IJsselmeer, die kunnen langer beregenen", zegt Sjoerd Heestermans, vicevoorzitter van de Nederlandse Akkerbouwbond en akkerbouwer in Tholen tegen het AD.

'Met
Lees ook:
'Met iedere dag droogte wordt de situatie voor boeren urgenter'

Hij heeft het over het worstcase-scenario, vooral voor de oogst van uien en aardappelen. Door het natte voorjaar konden telers pas laat het land op. Aardappelen worden een jaar eerder gekweekt, en daarna gekoeld opgeslagen. Vanaf maart moeten ze vervolgens de grond in, maar door het natte weer lukte dat niet.

Velden uitgedroogd

Uiteindelijk konden de meeste aardappelen pas eind mei gepoot worden, maar hierna werd het eerst heel droog en daarna ook nog eens erg warm. Heestermans vertelt dat hierdoor de velden uitgedroogd raken, waardoor aardappelen vervolgens niet goed kunnen wortelen. Hetzelfde geldt grofweg ook voor uien. 

De vicevoorzitter van de Nederlandse Akkerbouwbond schat dat dit uiteindelijk 10 tot 15 procent van de oogst gaat kosten. 

En dat zal de consument gaan merken in de supermarkt. "De prijzen zijn nu al hoog, omdat de oude oogst opraakt. Normaal zakken de prijzen dan weer, maar dat zal nu niet snel gebeuren omdat er weinig opbrengst is", vertelt Heestermans. 

Prijzen
Lees ook:
Prijzen graan en zuivel dalen en dat gaan we merken in de supermarkt