Ga naar de inhoud
Sinterklaasavond 2020

Voor racisme veroordeelde agent wordt leidinggevende bij politie

Politieagenten bij een auto Beeld © ANP / Laurens van Putten

Een agent die zich in 2020 racistisch uitliet tijdens een arrestatie – en daarvoor veroordeeld werd – krijgt nu een leidinggevende functie bij de vreemdelingenpolitie. Wat hij daar precies gaat doen, is niet duidelijk.

De politie van Rotterdam bevestigt de promotie van de agent na berichtgeving van het AD. De agent was op sinterklaasavond 2020 betrokken bij de arrestatie van een gezin in Dordrecht.

N-woord

De aanhouding liep uit de hand en de agent schold een man uit met het n-woord toen een vechtpartij ontstond. Op basis van beelden die van die vechtpartij werden gemaakt, werd de agent veroordeeld. Hij kreeg een boete van 250 euro.

'Sneller
Lees ook:
'Sneller ontslag: politie gaat racistische agenten harder aanpakken'

De advocaat van de beledigde arrestant, Justin Kötter, zegt tegen het AD dat 'dit toch niet valt te rijmen met wat er is gebeurd'. "Onze zaak wordt niet serieus genomen", zegt Kötter tegen de krant.

Vaker racistisch

De politie-eenheid Rotterdam, waar de agent deel van uitmaakte, kwam vaker in het nieuws om racistische uitlatingen. Zo stuurden agenten elkaar racistische appjes. Daar werd later excuses voor gemaakt.

Rotterdamse
Lees ook:
Rotterdamse agenten berispt vanwege racisme in appgroep