Ga naar de inhoud
In Brabantse Schaijk

Accu van AED ontbreekt bij reanimatie vrouw: mogelijk gestolen

Een AED. Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Een reanimatiepoging met AED, een apparaat dat met een elektrische schok een verstoord hartritme kan doen stoppen, werd gisteren onmogelijk gemaakt door een verdwenen accu. Burgerhulpverleners in het Brabantse Schaijk konden daardoor een openbare AED niet gebruiken om een vrouw te reanimeren. De vrouw overleefde het niet.

De beheerder van de AED's in Schaijk en Reek, Jan Albers, vermoedt dat de accu is gestolen. Dat meldt Omroep Brabant na een gesprek met Albers. "Hoe haalt iemand het in zijn hoofd de accu van een AED weg te halen?", vraagt Albers zich af.

Verstoord hartritme

Een AED wordt gebruikt wanneer iemand een verstoord hartritme heeft, bijvoorbeeld tijdens een hartstilstand. Het hartritme kan worden hersteld door middel van een elektrische schok. AED's hangen op verschillende openbare plekken.

Reanimatie
Lees ook:
Reanimatie bij vrouwen: oefenpop met borsten moet drempel wegnemen

De burgerhulpverleners kregen via reanimatie-oproepsysteem HartslagNu een melding dat er hulp nodig was bij een reanimatie. Een van de hulpverleners belde niet veel later beheerder Albers met de mededeling dat de AED niks deed.

Later bleek dat er geen accu in het apparaat zat. Zo'n accu is volgens Albers al gauw 250 euro waard. "Waarom zou je zo'n ding jatten? De mensen die hierachter zitten, spelen letterlijk met levens", zegt Albers tegen de regionale omroep.

Aangifte

Volgens de regionale omroep heeft Albers inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Ook gaat hij langs bij andere AED's in de buurt die onder zijn beheer vallen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update