Met dit warme weer is het strand een grote trekpleister. Voor mensen, maar ook voor kwallen. De zeedieren, die je kunt herkennen aan hun parapluvormige lichaam en neerhangende tentakels, worden dit weekend veel gespot aan de kust. Hoe dat komt en wat je ertegen kunt doen, vertellen we je in dit artikel.
Normaal gesproken blijft het dier liever ver van de kust verwijderd. Maar kwallen kunnen niet zwemmen en zijn afhankelijk van de stroming in de zee. En laat die nu net de verkeerde kant op staan vandaag.
Onderstroom in zee
Want dit weekend schijnt volop de zon, maar waait aan de kust een aflandige wind. Dat is een wind die vanaf land waait. Deze wind zorgt voor een tegenovergestelde onderstroming in de zee.
"Het is bekend dat bij een aflandige wind een onderstroom komt, waardoor de kwallen makkelijker het strand bereiken", zegt Reinier van den Berg van Buienradar. "Of die beesten het nu willen of niet."

Vandaag, maar ook de dagen erna is de kans groot dat je het dier tegenkomt aan de kust. "Als er vandaag veel kwallen zijn, is dat morgen zeker ook zo. Dan staat de wind exact hetzelfde", zegt Van den Berg.
"Maandag heb je nog steeds een aflandige oostenwind. Dinsdag verandert de oostenwind iets meer in een noordoostenwind, wat boven zee bijna altijd een noordenwind wordt. Dat betekent dat de onderstroom minder krachtig wordt, waardoor je waarschijnlijk minder kwallen aan de kust zult zien."
Overlijdt binnen paar uur
Als een kwal aanspoelt op het strand, droogt die snel uit en overlijdt binnen een paar uur. Maar dat betekent niet dat je geen gevaar meer loopt. De zogeheten netelcellen, die aan de buitenkant van de tentakels van de kwal zitten, blijven langer actief. En juist in deze cellen zit het gif van de kwal.
Oppassen dus, want ook door een dode kwal kun je nog een kwallenbeet oplopen.
Tips na een kwallenbeet:
Liever ontloop je de kwallen natuurlijk. Maar mocht het voorkomen dat je toch wordt geprikt, dan helpen de volgende tips:
1. Blijf rustig, een kwallenbeet is in de meeste gevallen niet gevaarlijk
2. Spoel de huid af met zout zeewater. Spoel de huid niet af met zoet water.
3. Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.
4. Je kunt de huid insmeren met hetzelfde middel dat je gebruikt na een insectenbeet. Dit zorgt voor minder jeuk.
5. Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen hebt, bel dan meteen een arts. Mogelijk ben je allergisch voor een kwallenbeet.
Daarnaast nog een andere tip over wat je niet moet doen. Het verhaal gaat dat het goed zou zijn om over je kwallenbeet heen te plassen, maar dat is een fabel. De zuurwaarden van je urine kunnen juist de pijn van de beet versterken.