Ga naar de inhoud
In Rotterdam

'Verwarde man' overleden na aanhouding met stroomstootwapen

Politie bij de plek waar de man werd aangehouden. Beeld © ANP

Een 32-jarige man die gisteravond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De man was met een stroomstootwapen aangehouden en werd kort daarna onwel, zegt het Openbaar Ministerie.

De politie had rond 23.15 uur gisteravond een melding gekregen over een verward persoon die op een voertuig zou zijn gesprongen. Er volgde een korte achtervolging, waarna de politie het stroomstootwapen trok om hem 'onder controle te brengen'.

Gereanimeerd

De man is nog door agenten gereanimeerd, maar overleed vannacht in het ziekenhuis. De Rijksrecherche onderzoekt of er een verband is tussen de arrestatie en het overlijden, of dat er een andere doodsoorzaak is.

'Agenten
Lees ook:
'Agenten te spreken over gebruik stroomstootwapen'

De politie heeft sinds begin 2022 de beschikking over stroomstootwapens, zodat er niet meteen een vuurwapen hoeft te worden getrokken als wapenstokken en pepperspray niet werken.

Derde sterfgeval

Sindsdien zijn zeker drie mensen kort na hun aanhouding met een stroomstootwapen overleden: in juli vorig jaar overleed een man uit Franeker die zich hevig verzette, waarna agenten 'zich genoodzaakt zagen pepperspray en het stroomstootwapen te gebruiken'. In september stierf een 42-jarige man die in Rhoon zonder succes was getaserd, waarna hij door een politiehond in zijn been was gebeten. Beide mannen werden kort na hun arrestatie onwel.

In 2022 werd 4414 keer een stroomstootwapen gebruikt door de politie.

Politie
Lees ook:
Politie Australië tasert hoogbejaarde vrouw (95) met looprek

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.