Ga naar de inhoud
Russen verdacht

Explosie dam Oekraïne waargenomen door seismologen en satellieten

Belangrijke stuwdam in Oekraïne verwoest, vrees voor overstromingen

00:57

Het Noorse seismologische instituut NORSAR heeft een explosie waargenomen in het gebied en rond de tijd van de doorbraak van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne. "We zijn ervan overtuigd dat er een explosie was", zegt een woordvoerder van NORSAR. Ook Amerikaanse satellieten zouden een explosie bij de dam hebben gedetecteerd.

NORSAR zei niets over de oorzaak van ontploffing. Wel lijkt de detectie een verdere aanwijzing dat de verwoesting van de Kachovka-dam opzettelijk was. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van het opblazen van de dam.

De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat Amerikaanse satellieten ook een explosie hebben gedetecteerd bij de dam. De functionaris van de Biden-regering zei dat Amerikaanse inlichtingendiensten Rusland verdenken van de verwoesting van de dam, maar dat er nog geen sluitend bewijs is.

Duizenden evacués

De doorbraak van de dam in de rivier Dnipro heeft een groot gebied rond de zuidelijke plaats Cherson onder water gezet. Duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor de verwoesting. Beide landen hebben meerdere doden gemeld.

Waarom
Lees ook:
Waarom Russen meeste baat hebben bij verwoeste dam Oekraïne (al is het maar even)

De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het 'afgeluisterde gesprek' kort na de verwoesting van de stuwdam.

Een persoon zegt: "Zij (de Oekraïners) hebben geen aanval uitgevoerd. Dat was onze sabotage-eenheid. Die wilde angst aanjagen met de dam, maar dat is niet volgens plan verlopen. Ze hebben meer aangericht dan wat ze hadden gepland."

De gesprekspartner uit zijn verbazing over de stelling van de man, omdat de Russen de dam sinds februari 2022 in handen hebben. De dam zorgt er mede voor dat het door de Russen ingelijfde schiereiland de Krim van voldoende water wordt voorzien.

Bekijk ook: Oekraïners geëvacueerd na verwoesting stuwdam

00:40
De verwoesting zorgde ervoor dat verschillende plaatsen onder water kwamen te staan