Je hoofd is rood, je rug bezweet. En je planten beginnen alweer aardig op halfzeven te hangen. Het is deze dagen verleidelijk om je zwembadje vol te gooien en uitbundig de tuin te sproeien. Reden voor waterbedrijven om de zomertips voor zuinig drinkwaterverbruik af te stoffen. "Heb plezier maar doe wel een beetje verstandig."
Misschien bekruipt je ook wel zoiets als zwembad- of sproeischaamte. Onder meer door klimaatverandering en bevolkingsgroei wordt water immers steeds schaarser. Bovendien: het is alweer weken kurkdroog. Blaas je nu wel of niet je zwembad op? Hou je wel of niet vast aan je verlangen naar een strak groen gazon?
Waterbaan
Waterbedrijven gaan die vragen niet voor je beantwoorden, maar hopen tijdens warme periodes wel op bewust waterverbruik. Ofwel: "Doe een beetje verstandig." Het zijn de woorden van Pyter Hiemstra van drinkwaterleverancier Brabant Water. Dat bedrijf plaatste gisteren op Facebook een aantal tips. Een daarvan luidt: maak van een (halve) regenpijp een waterbaan voor kleine bootjes.
Wacht even, we moeten toch juist zuiniger aan doen, waarom dan waterspelletjes-adviezen? "Dit soort waterspelletjes zijn bedoeld als alternatief voor het zwembad. We willen laten zien hoe je veel plezier kunt hebben en een beetje verkoeling kunt vinden zonder duizenden liters water – die gaan al gauw in een beetje zwembad – te gebruiken." Zet je wel een zwembad op, dan luidt een van de tips: was je voeten voor je in het zwembad stapt en dek het 's avonds af, zodat het nog een dagje mee kan.
Nu genoeg water
Moet het water toch weg, laat het dan niet door het putje lopen maar geef het aan je planten. Als er tenminste geen chloor of zeep in zit. Over die planten gesproken: "De meeste mensen weten wel dat je vanwege verdamping het beste kunt sproeien voor zonsopkomst en na zonsondergang. Wij zeggen ook: beter af en toe veel water in een keer zodat het ook echt goed wegzakt, dan elke dag een beetje. Ook dan verdampt namelijk meer."
Op dit moment kan BrabantWater de vraag naar water prima aan, laat Hiemstra weten: "In de zomer gaat die vraag altijd omhoog. Dat zien we nu nog niet heel erg." Gaan we wel ineens veel meer water verbruiken en stappen we 's ochtends allemaal tegelijk onder de douche, dan kan dat voor problemen zorgen. "Dan krijgen de installaties, buizen en machines moeite om het bij te benen. Water kan dan een kleur krijgen, of de druk gaat omlaag."
Dreigt die situatie te ontstaan, dan gaat Brabant Water nadrukkelijker dan nu vragen om niet meer water te verbruiken dan nodig is.

Ook Vitens, dat drinkwater levert in vijf provincies, plaatste gisteren – met een zomers weekend voor de deur – een aantal tips op Facebook. Korter douchen bijvoorbeeld: "Tip. Zet je favoriete nummer op en douch een liedje lang."
Altijd bewust
Zolang dat niet The End van The Doors is, bijna twaalf minuten lang, een prima tip. Maar zouden de waterbedrijven niet verder willen gaan dan dat, misschien zelfs wel willen zeggen: "Zet dat badje een keer niet neer?" Pieter Hymstra van Brabant Water denkt even na voordat hij die vraag beantwoordt en zegt: "Wij leveren drinkwater tot aan de voordeur. Daarna is het aan de mensen die daarachter wonen en het gaan verbruiken. Adviseren om daar bewust mee om te gaan is wat wij kunnen doen."
Zo kijkt ook Vitens ernaar, vertelt woordvoerder Rik Dogger. "Het hele jaar door geven we aan: ga bewust om met water. Vanaf volgende week gaan we dat in onze campagne Wijs met Drinkwater weer actiever doen, onder meer met filmpjes op sociale media."
Dogger en Hiemstra zeggen beiden dat er op dit moment nog geen tekort aan drinkwater is. Maar, de geluiden zijn inmiddels bekend, er zijn onder meer door klimaatverandering en bevolkingsgroei wel degelijk zorgen over de langere termijn. Begin april waarschuwde het RIVM nog in een rapport: "Zonder maatregelen zullen er in 2030 in heel Nederland tekorten ontstaan."
Drinkwaterbedrijven kijken onder meer naar zeewater als nieuwe bronnen. Hiemstra: "We staan daarmee allemaal voor een uitdaging." En dat is wat hem betreft niet iets waar we alleen aan zouden moeten denken op het moment dat we ons op een snikhete dag afvragen of we het zwembad willen vullen of niet. "Korter douchen, de kleine spoelknop van de wc gebruiken, dat kan het hele jaar door."
Ambitie overheid: vijf liter minder per dag per persoon
De Rijksoverheid wil dat het drinkwaterverbruik in 2035 gedaald is van 125 liter naar 100 liter per persoon. Om dat doel te halen, wordt de komende tijd een nationaal plan ontwikkeld. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend.
Op dit moment wordt wel al concreet bekeken wat de voordelen en nadelen zijn van aanpassing van het Bouwbesluit, zodat regenwater of bijvoorbeeld douchewater in huizen straks eventueel kan worden hergebruikt. Daarmee kan dan bijvoorbeeld het toilet worden doorgespoeld.
Ook geeft een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan dat er ook nog altijd gekeken wordt naar de prijzen van drinkwater. Zijn die niet gewoon te laag, is een vraag die vaak wordt gesteld. "Maar de betaalbaarheid van water voor iedereen is daarbij uiteraard wel heel belangrijk. "