Ga naar de inhoud
In winkelcentrum

Explosies bij horecazaken Arnhem waar verdachte pakketjes lagen

De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes. Beeld © Roland Heitink

In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn afgelopen nacht twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar gisterochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing vond ongeveer gelijktijdig plaats bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant.

De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

Bij de politie kwamen vanochtend rond 03.45 uur meldingen binnen van harde knallen. Daarop startte de politie een onderzoek in en rond het winkelcentrum aan het Elderveldplein.

In eerste instantie werd uitgegaan van een ontploffing, maar in de loop van de ochtend bleek het om twee explosies te gaan. De politie heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van nog meer explosieven in het winkelcentrum, maar die zijn volgens een woordvoerder niet gevonden.

Eetcafés gesloten

Burgemeester Ahmed Marcouch besloot gisteren om de twee eetcafés waar de verdachte pakketjes eerder die dag waren gevonden voor twee weken te sluiten. Het gaat om de zaken Sofram en Diner 66.

"Voorop staat voor mij altijd de opdracht in Arnhem de bewoners, winkeliers en bezoekers zoveel als mogelijk veiligheid te bieden", liet Marcouch weten. 

"Ons doel is de rust en openbare orde in de wijk terug te brengen." Ook zei hij de vergunningen van de twee zaken in te trekken mocht dat nodig zijn.

Twee personen bij betrokken

De politie vermoedt dat er in ieder geval twee personen betrokken zijn bij het neerleggen van twee verdachte pakketjes maar onderzoekt dat nog. Het is niet bekend of ze explosieven bevatten.

Bij beide eetgelegenheden is eerder verschillende keren sprake geweest van brandstichting. Het is onduidelijk of de zaken verband houden met elkaar.