Ga naar de inhoud
Ernstige verkeershinder

Flinke vertragingen: Haringvlietbrug vanaf vanavond 2 maanden dicht

De Haringvlietbrug tijdens de voorbereidingen voor de werkzaamheden. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

De Haringvlietbrug, gelegen op de A29, wordt vanaf vanavond 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur afgesloten voor al het verkeer, omdat de brugklep en het bewegingswerk worden vervangen. Weggebruikers worden omgeleid via de A59, A17 en A16 (Moerdijkbrug) en via de N59 en de N57 (Haringvlietdam).

De oude brug uit 1964 wordt niet alleen vervangen in verband met de veroudering, maar ook omdat er steeds meer en zwaarder verkeer over de brug rijdt. Ook de bijna zestig jaar oude technische systemen worden allemaal vervangen.

Uur extra reistijd

De afgelopen tijd was Rijkswaterstaat al bezig met de voorbereidende werkzaamheden, waardoor de snelheid op de brug was verlaagd. Vanaf vanavond zal de gebruiker van deze weg echter nog een stuk meer vertraging oplopen, door de forse omleidingen. 

Rijkswaterstaat verwacht dat beide omleidingen een extra reistijd van een uur in beslag zullen nemen. 

 

Dat de werkzaamheden inderdaad ingrijpend zijn, blijkt uit het verhaal van Mariella van Loon. Van Loon heeft haar baan op moeten zeggen, omdat te laat op werk aankomen voor haar geen optie was. 

"Ik was praktijkondersteuner GGZ bij de huisartsenpraktijk in Barendrecht. Als mensen mentale problemen hebben, dan komen ze bij mij. Dus depressies en andere psychische problemen. Maar als ik te laat kom, dan kan ik een gesprek met een patiënt niet voeren."

"Sommige van mijn patiënten hebben te maken met huiselijk geweld, depressies of zitten in het einde van hun leven. Dan kan je niet zeggen; wil je even drie weken wachten?"

Vier uur rijden per dag

Van Loon kwam de afgelopen periode ook al vaker te laat, in verband met de al gestarte werkzaamheden. "Ik moest met de voorbereidende werkzaamheden al 50 minuten rijden, en daar zou nu dan nog een uur bij komen. Er valt niet tegenop te rijden en het geeft heel erg veel stress."

Achterstallig
Lees ook:
Achterstallig onderhoud aan bruggen eist zijn tol: meer hinder en files de komende jaren

De praktijkondersteuner voelde zich niet meer betrouwbaar voor haar werk en vond het erg lastig om haar baan op te zeggen, vooral vanwege het vaak langdurige contact met klanten. Gelukkig vond ze ook weer snel een nieuwe baan. "Ik werk nu bij een huisartsenpraktijk in Roosendaal, op 20 minuten rijden hiervandaan."

Afsluiting Heinenoordtunnel  

Na de afsluiting van de brug is het renovatiewerk op de A29 alleen nog niet afgerond. Van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 1 september is de Heinenoordtunnel, zo'n 15 kilometer ten noorden van de Haringvlietbrug, in beide richtingen dicht. 

In het weekend daarvoor, op 5 en 6 augustus, is de tunnel alleen in de richting van Bergen op Zoom dicht. 

Pontje fietsers en landbouw

Voor fiets- en voetgangers is er een pontje in de vaart genomen die iedereen naar de overkant brengt. Ook kan landbouwverkeer met een pont over het water worden gezet. 

Niks
Lees ook:
Niks geleerd van corona: wegen weer bijna net zo druk als voor corona