Dit weekend wacht ons stralend zomerweer met hoge temperaturen. Voor de één reden om uren op het strand te liggen, terwijl de ander liever de hele dag binnen bij de airco zit. Allebei geen goed idee, zeggen experts. En hoe doen ze dat eigenlijk in Spanje, waar het regelmatig loeiheet is?
Allereerst: hoe warm wordt het nou precies? Nou, behoorlijk warm dus, aldus Marc de Jong van Buienradar. "Vandaag wordt het op sommige plekken al 30 graden, en vooral zaterdag en zondag wordt het warm. Alleen op de Wadden is het koeler, een graad of 18."
Het is niet alleen heel warm, maar de zon straalt ook nog eens extra krachtig. De zonkracht is de komende dagen een 7 op de UV-index. Dat betekent dat onbeschermde huid al binnen 15 minuten kan verbranden.
Insmeren dus! In onderstaande video legt huidarts Marlies Wakkee uit waarom het belangrijk is dat je je goed insmeert, en hoe je dat het beste doet.
Feiten en fabels over zonnebrandcrème: 'Echt niet alleen tegen verbranding'
Goed insmeren helpt om je huid te beschermen, maar beschermt je natuurlijk niet tegen de hitte zelf. In Spanje, waar het nog veel vaker erg warm is dan bij ons, blijven mensen daarom het liefst uit de zon, ziet onze Spanje-correspondent Richard Hogenkamp.
Spanje
"Spanjaarden doen vooral geen erg inspannende dingen tussen 13:00 en 17:00 uur", zegt Hogenkamp vanuit Madrid. "De hele Spaanse maatschappij is daarop ingesteld, dat is natuurlijk anders dan in Nederland. Maar wat je wel kunt doen is op het heetst van de dag uit de zon blijven, net zoals de meeste Spanjaarden doen."

Waar de zomermaanden in Nederland volgepland zijn met evenementen en festivals, vinden die in Spanje juist eerder en later in het jaar plaats, om de ergste hitte te vermijden. "Vooral in juli en augustus vinden er hier eigenlijk geen evenementen plaats", zegt Hogenkamp. "En ook op het strand komen Spanjaarden in die maanden weinig. Dan liggen de stranden vol met toeristen."
Airco
Ook beschikken de meeste huizen in Spanje over airconditioning. Ook in Nederland neemt de populariteit van airco in huis toe, al zijn daar ook flinke bezwaren tegen. Airco's slurpen namelijk energie, en dat is slecht voor het klimaat én de portemonnee.
Daarnaast is de hele dag naast de airco zitten bij warm weer ook niet aan te raden. Dat zegt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit.

Volgens Hopman is het juist goed om je nu bloot te stellen aan de hitte. "Dat het nu warm is overleef je wel, maar het is voor de komende zomer handig als je lichaam zich aanpast aan die warmte," zegt zij.
"Aanpassing krijg je alleen maar als je je aan de hitte blootstelt. Doe dus de komende dagen vooral de dingen die je normaal ook buiten doet. Als het straks in juli of augustus 35 of 40 graden is, is je lichaam al een beetje gewend en kun je dat ook aan."
Wennen
Volgens de hoogleraar kan ons lichaam de hoge temperaturen van de komende tijd prima verdragen, als we maar de tijd nemen om eraan te wennen.
"Wij zijn evolutionair gebouwd om ons aan te passen aan verschillende temperaturen, maar dat heeft wel wat tijd nodig. Je zweetklieren moeten weer wennen, zodat je sneller gaat transpireren en zo warmte kwijtraakt. Ook wordt je bloedvolume wat aangevuld."
Hopman waarschuwt er wel voor om niet te overdrijven. "Doe ook weer geen heel extreme dingen, en wees alert," adviseert ze.
"Zorg er sowieso voor dat je je goed insmeert. Je hoeft niet per se in de zon te zijn om je lichaam te laten wennen aan de hitte. Die 30 graden die voorspeld wordt is temperatuur in de schaduw. En je hoeft ook niet op het heetst van de dag naar buiten, maar onttrek je niet helemaal aan de hitte."
Juni steeds warmer
Warmte in juni is de afgelopen jaren eerder regel dan uitzondering, en juni wordt ook steeds warmer.
In 2017, 2019 én 2021 werd steeds de warmste junimaand tot dan toe gemeten. Ook 2016 en 2018 staan in de top-10 van warmste juni's ooit. En ook dit jaar liggen de temperaturen voorlopig ruim boven het gemiddelde.