Ga naar de inhoud
Psychische stoornissen

Militair Ruud S. doodde zijn dochtertje: 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging

Paleis van Justitie in Arnhem Beeld © ANP

Ruud S., die vorig jaar in Rotterdam zijn zes maanden oude dochtertje Emily doodde, moet vijf jaar de cel in. Bovendien is hem tbs met dwangverpleging opgelegd.

Het Openbaar Ministerie had acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. 

Psychose

De 23-jarige S., ICT'er bij defensie, sneed het meisje op 17 juli 2022 met een groot mes de keel door in een slaapkamer. Zijn vriendin, haar broer en haar moeder waren elders in de woning. De vrouwen vluchtten daarna met Emily de straat op om hulp te vragen.

Volgens zijn psychiater en psycholoog verkeerde S. tijdens zijn daad in een psychose als gevolg van schizofrenie. Door de paranoïde waanbeelden is de moord hem in sterk verminderde mate toe te rekenen, vinden de gedragsdeskundigen. Ze adviseerden de rechtbank tbs met dwangverpleging op te leggen.

Kans op herhaling groot

De militaire kamer, die de zaak behandelt omdat S. in dienst was bij defensie, gaat niet, zoals het OM, uit van moord maar van doodslag. De rechter houdt rekening met de stoornissen van de man, en daarom valt de opgelegde gevangenisstraf anders uit dan de acht jaar cel die de officier van justitie eiste.

De militaire kamer oordeelt verder dat tbs met dwangverpleging noodzakelijk is, omdat de kans op herhaling groot is en om de veiligheid van anderen te waarborgen.