Ga naar de inhoud
Bloeiende grassen

Vooral morgen extreem veel pollen in de lucht, run op hooikoortsmiddelen

Beeld © ANP / Tom van Limpt

Voor mensen die last hebben van hooikoorts worden de komende dagen bijzonder onaangenaam. Vooral morgen zijn er extreem veel pollen in de lucht. En dat leidt bij drogisterijen tot een grote vraag naar hooikoortsmiddelen.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat weten dat die 'zeer veel' worden verkocht. "Er wordt ook opvallend veel advies gevraagd en gegeven, waarschijnlijk omdat verschillende allergieën zich tegelijk voordoen", zegt een woordvoerder.

Wat er allemaal waar en niet waar is over hooikoorts, zie je in deze video:

Helpt zoenen of douchen? Feiten en fabels over hooikoorts

03:20

Grassen zijn nu volop in bloei, meldt Buienradar. Het is droog, zonnig en er staat wat wind, ideale omstandigheden voor de grassen om hun pollen vrij te geven. Deze situatie 'is zeer sterk allergeen en meer dan twee miljoen mensen zullen dat dan ook merken', aldus Buienradar. "Ze krijgen flink last van hooikoortsachtige klachten: niessalvo’s, jeukende ogen, vermoeidheid, verminderde concentratie en slechter slapen."

Bekijk hier hoe heftig het pollenbeeld morgen is:

Sprays, druppels, pillen

Drogisterijen merken dat veel mensen momenteel last hebben van hun allergieën. Kruidvat verkoopt nu zo'n 40 procent meer hooikoortsmiddelen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Onder meer middelen met de werkzame stoffen cetirizine en loratadine die in tabletten zitten zijn in trek, maar ook neussprays en oogdruppels worden veel verkocht.

Online wordt ook veel verkocht en gezocht. "Per dag hebben we echt duizenden zoekopdrachten naar hooikoorts."

Hooikoortspiek
Lees ook:
Hooikoortspiek na kletsnatte lente: 'Nooit eerder last van gehad'

Nivel: veel klachten

Volgens drogisterijketen Etos is er al jaren meer vraag naar producten tegen hooikoorts, vooral naar tabletten. "Die zijn veruit het meest populair", laat een woordvoerder weten. Dit jaar ligt de vraag bij Etos 'iets boven afgelopen jaar', zegt zij.

Vorige week klopten volgens gezondheidsinstituut Nivel 223 op 100.000 inwoners bij de huisartsen aan met hooikoortsklachten. Dat is het hoogst gemeten aantal van dit jaar, al wijkt het op dit moment niet wezenlijk af van vorig jaar. Doorgaans piekt het aantal hooikoortspatiënten in de eerste drie weken van juni.