Ga naar de inhoud
Deventer en Eindhoven

Twee tieners verdacht van plannen terroristische aanslag

Archieffoto Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

De 16-jarige werd, net als de jongeren in België, ook op 4 mei opgepakt in zijn woonplaats Eindhoven. Hij zit nog vast, zeker tot half juni. De 19-jarige, afkomstig uit Deventer, werd afgelopen dinsdag opgepakt en wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die zal dan beslissen of hij langer vastgehouden wordt.

Gericht op België 

Volgens het verhaal in het AD zou de Eindhovenaar op Telegram met de jongen uit Deventer en een verdachte uit België hebben gesproken over het plannen van aanslagen.

Volgens de krant waren die gericht op België, maar is het onbekend waarom de jongens gesprekken voerden over de terreuracties. Er was geen fysiek contact en er waren nog geen spullen aangeschaft, zo stelt de krant. De woordvoerder van het OM kan niet meer over de zaak zeggen op dit moment.

Zeven
Lees ook:
Zeven verdachten opgepakt in België om plannen aanslag

De meeste verdachten die in België werden opgepakt hebben de Tsjetsjeense nationaliteit en zouden behoren tot een groep 'fervente' aanhangers van terreurorganisatie IS.

Nog geen doelwit

Drie van hen hadden de Belgische nationaliteit. Volgens het Belgische OM had de groep, voor zover bekend, nog geen concreet doelwit uitgekozen. "Alhoewel er verschillende scenario’s werden besproken, was het doelwit van de aanslag nog niet precies bepaald." 

Het Belgische OM noemde toen als mogelijke aanklachten poging tot terroristische moord, de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het voorbereiden van een terroristische aanslag.

OM
Lees ook:
OM niet in beroep tegen vrijspraak Eindhovense terreurverdachten

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.