Ga naar de inhoud
Kortebaanbond: 'Stigmatiserend'

Dier&Recht: stop met draverijen, paarden zijn bang en hebben pijn

Kortebaandraverij in Heemskerk, 2019 Beeld © Rias Immink

Als het aan Dier&Recht ligt, stoppen gemeenten direct met hun zomerse straatdraverijen. De paarden die daarbij worden gedwongen in volle vaart een karretje, een zogenoemde sulky, met een menner voort te trekken, hebben volgens de dierenwelzijnsorganisatie duidelijk pijn.  

Gemeenten zouden de financiering van dit soort evenementen moeten beëindigen, staat in een brief van de organisatie.

Dwangmiddelen

Het gaat om twintig gemeenten waar tussen mei en oktober zogenoemde kortebaandraverijen worden georganiseerd.

Volgens Dier&Recht worden er 'nog steeds volop dwangmiddelen gebruikt' bij de wedstrijden waarbij paard en sulky door een dorpsstraat racen. Zo zou de tong van het dier strak worden vastgebonden aan zijn onderkaak om te zorgen dat een metalen bit vast blijft zitten. "Dit belemmert de bloedtoevoer naar de tong", aldus Dier&Recht.

Dierenorganisaties
Lees ook:
Dierenorganisaties doen opnieuw aangifte om haan in mast Schiermonnikoog

Pijnsignalen

Ook zouden de zintuigen van de paarden worden belemmerd met oordoppen en oogkleppen. "Al die dwangmiddelen veroorzaken pijn en angst", zegt Dier&Recht. "Het is ronduit bizar dat dit nog steeds is toegestaan, alleen maar om bezoekers te vermaken op evenementen."

Sarah Pesie, dierwetenschapper bij Dier&Recht: "De pijnsignalen van paarden zijn misschien niet voor iedereen direct herkenbaar, maar de wetenschappelijke kennis hierover is duidelijk. Volksvermaak mag geen reden zijn voor dierenleed."

De paardenraces vinden in Nederland vooral plaats in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Extra
Lees ook
Extra controles dierenwelzijn tijdens snikhete dagen

Kortebaanbond: campagne stigmatiserend

De Kortebaanbond noemt in een reactie de campagne van Dier&Recht 'stigmatiserend'. Die zou bedoeld zijn om 'de drafsport, en in het bijzonder de kortebaandraverijen in Nederland, in diskrediet te brengen'.

Volgens de bond zou het onderzoek waarnaar Dier&Recht verwijst niet opgaan voor 'de drafsport zoals die bij kortebaandraverijen wordt beoefend'. Van 'martelwerktuigen' om de paarden te stimuleren zou geen sprake zijn, het dierenwelzijn staat bij de draverijen voorop, met 'goede en strenge richtlijnen', aldus de bond. "Een sportpaard is een gezond paard dat het aan niets ontbreekt, en waarmee niemand medelijden hoeft te hebben."

De bond noemt de acties van Dier&Recht 'schadelijk voor het aanzien van een eerlijke sport, beoefend door échte paardenliefhebbers'. Ze doen 'lelijk afbreuk aan de vrijwilligersorganisaties die met veel liefde en enthousiasme kortebaandraverijen organiseren in hun lokale gemeenschap'.