Nederland

'Bedrijfsleven vaakst op de koffie bij ministers'

02 april 2016 08:23 Aangepast: 31 juli 2017 22:30
Beeld © ANP

Lobby-organisaties van werkgevers en individuele bedrijven komen het vaakst bij ministers over de vloer. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Volkskrant deed naar de agenda-afspraken van alle ministers.

Het onderzoek is gedaan vanaf het begin van kabinet Rutte II in november 2012 tot oktober vorig jaar. De krant kreeg inzage in de agendagegevens door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Ministers gaven niet eerder inzage geven in hun agenda.

Voedingsmiddelenbedrijven
Het vaakst kwamen bedrijven uit de voedingsmiddelensector over de vloer. Ook de Nederlandse Spoorwegen (36 keer) en ProRail (34 keer) reisden vaak af naar Den Haag, om de staatssecretaris van Transport te bezoeken. Dat is dus gemiddeld een keer per maand. Air France-KLM (25 keer) kwam gemiddeld om de zes weken langs. Shell kwam bij zeven ministeries in totaal 22 keer buurten.

Niet alleen ondernemingen gaan naar Den Haag voor thee met een koekje. Decentrale overheden, zoals provincies en gemeenten, konden de weg ook prima vinden. Het vaakst kwam de Vereniging van Nederlandse Gemeenten langs.

Vakbonden en werkgevers
Ook vakbond FNV staat in de top-vijf van organisaties die bij ministers komen. In totaal kwamen ze 105 keer op audiëntie, oftewel gemiddeld drie keer per maand. Werkgeversorganisatie VNO-NCW slaagde erin vaker met ministers te spreken: in totaal 135 keer.

In totaal ging het om werden 4652 afspraken geteld. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, 593 maal) en minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 558 keer) kregen het vaakst bezoek.

ING vaakst langs bij Rutte
VNO-NCW sprak in de bijna drie jaar negen keer met premier Rutte. Vakbond FNV kwam drie keer op bezoek en het CNV vier keer.

Interessant is dat van de financiële instellingen ING met zeven bezoeken een betere toegang heeft tot Rutte dan de andere financials, inclusief staatsbank ABN Amro dus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore