Ga naar de inhoud
Bel 112 bij brand

Hoogste alarmfase voor natuurbranden (met uitzondering van het noorden)

Een grote brand in natuurgebied De Peel, vorig jaar augustus. Beeld © ANP / ROB ENGELAAR

In heel Nederland behalve de drie noordelijke provincies geldt nu de hoogste alarmfase voor het risico op natuurbranden.

In deze zogeheten fase 2 wordt aan recreanten gevraagd om goed op te letten in de natuur. Wie iets verdachts in de natuur ziet, moet meteen 112 bellen. Als er al brand is kunnen mensen het beste zo snel mogelijk richting een openbare weg lopen. De brandweer raadt mensen aan om haaks op de vuurhaard richting het gedeelte dat al verbrand is te lopen, daarmee is de kans kleiner dat de brand je inhaalt.

Roken ongewenst

In fase 2 verbieden veel gemeenten en terreineigenaren open vuur en ook vuurkorven, wensballonnen of fakkels. Niet zelden wordt barbecueën op vakantieparken verboden. Kampeerders moeten een blusdeken, een tuinslang of een emmer water bij de hand houden, adviseert de brandweer.

Autobezitters moeten oppassen dat ze hun voertuig met een hete katalysator niet in droog gras parkeren. Roken is ongewenst. Glas moet in de prullenbak, want zon op glas kan een brandje veroorzaken.

Vandaag
Lees ook:
Vandaag nog een jasje mee, maar 30 graden in het weekend

Verkenningsvluchten boven Veluwe

Boven de Veluwe is de brandweer begonnen met regelmatige verkenningsvluchten om eventuele beginnende natuurbranden daar snel te ontdekken. Dat is nodig omdat het al langere tijd droog is in de natuur, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze veiligheidsregio is in Nederland de specialist op het gebied van natuurbranden en de bestrijding daarvan.

Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel heel groot worden, zegt natuurbrandspecialist Klaas Noorland van de veiligheidsregio. "Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Zeker bij harde wind is een natuurbrand onvoorspelbaar."

In deze video vertellen we waarom de brandweer en natuurbeheerders alweer extra alert zijn:

Gevaarlijke combi van noordenwind en droogte: natuurbranden op de loer

01:41
De combinatie van noordenwind en droogte is een gevaarlijke.