Ga naar de inhoud
141 liter per dag

Amsterdammers dol op douchen, gebruiken meer water dan gemiddeld

Beeld © Roel Burgler

Amsterdammers gebruiken meer water dan gemiddeld in Nederland. Vooral de hoeveelheid liter water die gemiddeld per dag aan douchen wordt verbruikt, ligt in Amsterdam per persoon een stuk hoger (60,1) dan landelijk (46,2).

Volgens Het Parool douchen Amsterdammers vaker (0,99 keer per dag tegenover 0,82 keer landelijk) en langer: 7,7 minuut in plaats van 7,4 minuut per keer.

In totaal gebruiken inwoners van de hoofdstad gemiddeld 141 liter water per dag, meldt waterbeheerder Waternet op basis van CBS-onderzoek. Landelijk is dat gemiddelde 129 liter.

Singles

Dat het waterverbruik in de hoofdstad hoger ligt, komt onder andere omdat er in Amsterdam meer mensen zijn die alleen wonen, verklaart Waternet. "Hoe minder mensen in een huis wonen, hoe hoger het watergebruik per persoon."

Na
Lees ook:
Na stikstof dreigt nu watercrisis, en dat kan grote gevolgen hebben

Wat het gemiddelde waterverbruik is in andere grote steden als Rotterdam of Den Haag, is niet berekend. Wel meldt het CBS dat het gemiddelde waterverbruik in stedelijke gebieden per persoon per dag 133 liter is.

Waterbesparende douchekop

Het meeste water wordt gebruikt om te douchen en naar de wc te gaan. Om minder water te verbruiken, raadt Waternet aan om bijvoorbeeld de kleine knop op het toilet te gebruiken en een waterbesparende douchekop te gebruiken. Ook daar heeft Amsterdam nog wat te winnen. Slechts 30 procent van de hoofdstedelingen heeft zo'n douchekop. Landelijk ligt dat percentage op 39 procent.

Met
Lees ook:
Met deze tips bespaar je liters aan drinkwater!

Terwijl Nederland worstelt met de stikstofcrisis, dient het volgende probleem zich aan. In deze video vertelt Frederieke Hegger over de consequenties van de dreigende watercrisis:

Na de stikstofcrisis komt de watercrisis

03:14
Na stikstof dreigt nu watercrisis, en die kan grote gevolgen hebben.