Ga naar de inhoud
Kallemooi

Dierenorganisaties doen opnieuw aangifte om haan in mast Schiermonnikoog

Tijdens Kallemooi gaat een haan in een mand drie dagen de lucht in Beeld © screenshot YouTube

Drie dierenbelangenorganisaties hebben opnieuw aangifte gedaan vanwege een omstreden traditie op Schiermonnikoog, Kallemooi geheten. Daarbij wordt in de avond voor Pinksteren een haan voor drie dagen in een mand gehangen, bovenin een hoge mast.

Kallemooi is een pinksterfeest op het Waddeneiland. De haan wordt, als symbool van vruchtbaarheid, in de mand gezet die hoog in de mast van 18 meter hangt. Vooraf wordt de haan onderzocht door een dierenarts. Het dier krijgt water en voer, voldoende beschutting en er hangt een camera in de mand.

Comité Dierennoodhulp, House of Animals en Caring Vets beschouwen de traditie als dierenmishandeling, omdat die het dier 'geestelijk veel angst en stress' zou bezorgen.

Dierenactivisten maken al jaren bezwaar tegen de traditie op het Waddeneiland. In 2019 deden ze al eens aangifte, destijds tegen burgemeester Ineke van Gent. Een jaar eerder deden ze vergeefse pogingen bij de rechter om het evenement tegen te houden. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zag desgevraagd geen reden om het evenement tegen te houden.

Eerste pinksterdag valt volgend jaar op zondag 19 mei: de haan zou de avond daarvoor weer in de mast gehesen worden.

Omstreden
Lees ook:
Omstreden haantraditie Schiermonnikoog volgens rechter geen mishandeling