Ga naar de inhoud
Aanmeldcentrum overbelast

Staatssecretaris wil binnen maand vier 'overloopplekken' voor Ter Apel

Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) wil binnen een maand drie tot vier locaties erbij die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Ook wil Van der Burg in elke provincie een 'doorstroomlocatie' waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting.

In een brief doet de staatssecretaris een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de koning om snel beide soorten locaties aan te bieden.

Overloopplekken

De overloopplekken moeten in het noorden, midden en/of zuiden van het land komen. Het is de bedoeling dat op elke locatie ongeveer 500 asielzoekers terechtkunnen, schrijft Van der Burg.

De locaties moeten worden gebruikt als wachtkamer en zogeheten 'voorportaallocaties' voor het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Ineens
Lees ook:
Ineens 3000 extra asielzoekers in september: speciale status Oekraïners vervalt

In het aanmeldcentrum worden asielzoekers na aankomst geïdentificeerd en geregistreerd door de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Op dit moment is er onvoldoende verwerkingscapaciteit in de asielketen om de asielinstroom bij te houden", schrijft Van der Burg. Daardoor kan niet iedereen direct na aankomst worden geïdentificeerd.

Niet meer dan 2000 asielzoekers

Van der Burg heeft aan de gemeente Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort, beloofd dat er niet meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel verblijven.

Zowel vanwege die belofte als de schrijnende situatie van vorig jaar, toen asielzoekers in het gras moesten slapen, zijn op korte termijn nieuwe locaties nodig waar mensen kunnen worden geïdentificeerd. Zo wordt de Expo Assen per 1 juli als voorportaal ingezet, alleen is dat niet voldoende.

Recht op huisvesting

Voor de 500 tot 1500 statushouders die elke provincie in doorstroomlocaties moeten opvangen, mogen meerdere locaties worden ingezet.

Statushouders mogen in Nederland blijven en hebben recht op huisvesting. Maar vanwege het woningentekort zijn zij gedwongen in een azc te blijven, die daardoor overvol raken.

Chagrijn
Lees ook:
Chagrijn bij VVD-achterban over blijvend hoge asielinstroom

De realisatie van de nieuwe soorten locaties moet een nieuw opvangtekort voorkomen, stelt Van der Burg. Zijn oproep voor de nieuwe locaties bespreekt hij vanavond in het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

Bekijk ook: Dit is waarom iedereen ontevreden is over de spreidingswet

01:59
De spreidingswet is een zwaarbevochten politiek compromis tussen de coalitiepartijen. Het belangrijkste doel is het eerlijk spreiden van asielzoekers over Nederland. Gemeenten die niet willen meewerken, kunnen worden gedwongen asielzoekers op te vangen.