Een oud-patiënt van een huisarts in Denekamp is veroordeeld voor het stalken en zwartmaken van de huisarts. De man was boos omdat de huisarts een bloedtest wilde laten uitvoeren die volgens de man niet bestond.
De voormalige patiënt stuurde tussen november 2020 en december 2021 meerdere brieven en usb-sticks naar de huisarts, maar ook naar onder meer politiemedewerkers, de rechtbank, andere huisartsen, advocaten en media. Hij schreef dat de huisarts een 'pathologische leugenaar' was.
Beschuldigingen
Ook beschuldigde hij de arts van 'jarenlange ervaring in het misleiden van zorgverzekeraars met zelfgeschreven en zelf afgedwongen declaratielijsten', oplichting en het misleiden van politie en justitie. Daarnaast noemde hij hem onder meer een 'louche Denekamps huisartsensufferdje'.
Zijn boosheid was ontstaan in 2017, toen de huisarts een bloedtest bij hem wilde laten afnemen voordat hij medicijnen tegen epilepsie zou voorschrijven. Volgens de patiënt bestaat deze bloedtest niet en maakte de huisarts zich schuldig aan oplichting. Hij vond dat hij de samenleving moest behoeden tegen de arts en verspreidde flyers waarin hij schreef dat de arts patiënten zou dwingen tot een consult en zich daarmee schuldig maakte aan declaratiemisbruik.
Eerder al veroordeeld
Destijds werd hij door een politierechter veroordeeld voor smaadschrift. Hij kreeg een contact- en locatieverbod opgelegd en een voorwaardelijke straf met een proeftijd van drie jaar. In die tijd hield hij zich ook gedeisd, maar een maand na het verlopen van de proeftijd – in november 2020 – begon hij opnieuw met zijn campagne tegen de arts.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.
Zijn advocaat droeg aan dat de verdachte zich van geen kwaad bewust was en ervan uitging dat alles wat hij over de arts had geschreven waar was. Maar daar ging de rechter niet in mee: de verdachte had moeten weten dat wat hij schreef niet waar was. Dat kon hij volgens de rechter zowel opmaken uit zijn eigen eerdere veroordeling, als uit het feit dat zowel het regionaal tuchtcollege als het centraal tuchtcollege dat vervolgens het hoger beroep behandelde hadden geoordeeld dat de arts niet fout had gehandeld.
Gevangenisstraf
De oud-patiënt kreeg dit keer een gevangenisstraf van zeven maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet hij zich laten behandelen door de reclassering, krijgt hij een contactverbod met de huisarts en mag hij vijf jaar lang niet in de buurt van het huis en de praktijk van de arts komen.
Tot slot moet hij de arts, die zich door de acties van de oud-patiënt 'bedreigd, kwetsbaar en onveilig in zijn eigen huis voelde' een schadevergoeding betalen van 5190 euro.