Ga naar de inhoud
16 jaar cel

Advies aan Hoge Raad: laat veroordeling in zaak-Nicky Verstappen in stand

Jos B. en Nicky Verstappen Beeld © ANP

De veroordeling van Jos B. kan in stand blijven, zo adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.

B. werd in januari 2022 in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch.

De Hoge Raad moet zich buigen over de vraag of de procedure juist is verlopen. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, het staat de rad vrij daarvan af te wijken. De uitspraak stat voorlopig gepland op 26 september. Na deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

DNA-onderzoek

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven.

Pas in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, kwam B. in beeld. Toen de naam van de Limburger bekend werd, bleek hij echter spoorloos. B., een fanatiek bushcrafter, werd na een klopjacht in Spanje gearresteerd.

Bekijk in deze video de uitspraak van de rechter in januari 2022.

Rechter: 'Doodslag op Nicky Verstappen bewezen, hogere straf voor Jos B.'

01:10
Het Gerechtshof oordeelde vorig jaar dat doodslag bewezen was. "En dat betekent een hogere straf voor Jos B."

Dat zijn DNA op Nicky zat, kwam volgens B. omdat hij het lichaam van de jongen had gevonden, maar die was toen al overleden. B. durfde naar eigen zeggen niet naar de politie te stappen na zijn vondst, omdat hij een zedenverleden heeft.

De rechters geloofden zijn verklaring niet. Het feit dat B. pas heel laat met dit verhaal kwam, vond het hof niet bijdragen aan de geloofwaardigheid. Dat B. eerder sprak over 'een troefkaart die hij achter de hand wilde houden' noemde de voorzitter 'schrijnend'. Met die ontkenning heeft B. 'onnodig extra leed' toegebracht aan de nabestaanden, stelde het hof. "Verdachte heeft Nicky van het meest kostbare bezit beroofd, zijn leven. Nicky zal voor altijd 11 jaar blijven."

Doodslag

De cassatieklachten van B. gingen onder meer over het bewijs en de motivering voor doodslag. Het hof in Den Bosch heeft volgens het advies van de advocaat-generaal 'voldoende gemotiveerd dat de doodsoorzaak niet uitsluitend stress-gerelateerd is en dat Nicky’s dood redelijkerwijze kan worden toegerekend aan een door de verdachte uitgevoerde verstikkingshandeling'.

De bewezenverklaring van doodslag en voorwaardelijke opzet blijft eveneens overeind. "Doordat verstikking een geleidelijk proces is, moet de verdachte hebben geweten dat de kans op het overlijden van Nicky toenam naarmate de verstikking langer duurde", schrijft de advocaat-generaal.