Ga naar de inhoud
Niet nagekomen afspraken

NS krijgt maximale boete van 1,5 miljoen euro voor afschalen dienstregeling

Archieffoto. Beeld © ANP

De NS krijgt een maximale boete van 1,5 miljoen euro opgelegd omdat de spoorvervoerder de dienstregeling vorig jaar heeft afgeschaald, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

Het kabinet schoot het bedrijf tegemoet met 274 miljoen euro om te compenseren voor tegenvallende reizigersaantallen in de nasleep van de coronapandemie.

In ruil moest de NS de dienstregeling in stand houden, maar dat heeft het bedrijf niet gedaan. Het boetebedrag moet worden geïnvesteerd in iets waar de reiziger voordeel van heeft.

Tik op de vingers

Heijnen spreekt via haar woordvoerder van 'een tik op de vingers' voor de NS. De spoorvervoerder heeft zich wel aan de afspraken gehouden die zijn verbonden aan het gebruik van het spoor tot en met 2024, zoals het verzorgen van voldoende zitplaatsen.

Maar voor de extra afspraken die zijn verbonden aan de coronasteun krijgt het bedrijf geen 'groen vinkje'. De laatste keer dat de NS een boete kreeg opgelegd was in 2017.

Treinreis
Lees ook:
Treinreis in de spits duurder, dienstregeling soberder

Eind april maakte de staatssecretaris bekend dat er vanaf 2024 wel geschrapt mag worden in de dienstregeling. Ook mag er dan een extra toeslag op spitsreizen worden geheven. 

"Het Rijk en NS staan (voor de oplossing van het financieel tekort) samen aan de lat en ook de reiziger heeft hier een rol in", schreef Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe groot het tekort is, blijkt niet uit de brief, maar het zou gaan om tientallen miljoenen per jaar.

ProRail

ProRail krijgt ook een boete opgelegd, van 100.000 euro. De spoorwegbeheerder heeft op de meeste terreinen goed gepresteerd, zegt Heijnen, maar op een aantal specifieke punten niet.

Reizigers hadden te maken met te veel vertragingen op de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Antwerpen. Ook waren goederenvervoerders vorig jaar niet tevreden over de geleverde diensten van ProRail.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.