Ga naar de inhoud
'Slaapkamer afgebrand'

Zeker 20 appartementen Amsterdam nog jaren onbewoonbaar na brand

Het duurde ruim zes uur voordat de brand onder controle was. Beeld © ANP / Michel van Bergen

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was, zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar. Dat zegt een woordvoerder van verhuurder en eigenaar Vesteda. De rest van de 95 appartementen is waarschijnlijk nog drie maanden onbewoonbaar.

Een van de bewoners, die op een van de hogere verdiepingen woonde, vertelt aan RTL Nieuws dat ook hij voorlopig zonder woning zit. "De slaapkamer is bijna helemaal afgebrand. Ik denk niet meer dat we er gaan wonen, helaas."

Onze verslaggever ging gisteren langs bij het appartementencomplex en sprak de bewoners:

Verbijsterde bewoners uitgebrand complex: 'Hier wonen, kan niet meer'

01:30
De schade aan het complex met 95 appartementen, dat zaterdag in Amsterdam in brand stond, is zo groot dat de bewoners voorlopig niet terug naar huis kunnen.

Elektriciteit en water

Of het in werkelijkheid drie jaar zal duren, moet nog blijken. "Het is een inschatting, het kan dus korter of langer duren", zegt verhuurder Vesteda. Er wordt nog onderzoek gedaan en er wordt gekeken of technische installaties voor elektriciteit en water weer kunnen worden gemaakt.

Vandaag was er een bijeenkomst van de verhuurder met bijna alle bewoners. Ongeveer twee derde van de bewoners heeft vervangende woonruimte kunnen vinden, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. De rest verblijft in een naastgelegen hotel.

Brandweer:
Lees ook:
Brandweer: alle 95 woningen Amsterdam onbewoonbaar na brand

De komende tijd kijkt Vestada samen met andere verhuurders of er woonruimten beschikbaar zijn voor de gedupeerde bewoners. "Dat willen we gaan aanbieden aan de meest urgente gevallen. De komende dagen gaan we dit verder uitwerken", zegt Vesteda.

Grote brand

Afgelopen zaterdagavond ontstond een grote brand in het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Er vielen geen gewonden.

De afgelopen nachten sliepen de bewoners in het hotel of bij familie en vrienden. Gisteren kregen de bewoners wel de mogelijkheid om noodzakelijke persoonlijke spullen op te halen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld kleding.

De brandweer doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS