Ga naar de inhoud
Oorzaak onbekend

Ook vanochtend nog geen treinen van en naar Amsterdam

Gestrande reizigers bij station Amsterdam Bijlmer ArenA. Beeld © ANP

De IT-storing bij de verkeersleidingspost van ProRail die gisterenmiddag ontstond, is deze ochtend nog niet verholpen. De NS roept via zijn site op om nog niet naar Amsterdam en omgeving te komen. "Want ook deze ochtend rijden er nog geen treinen van en naar Amsterdam."

Treinverkeer
Update:
Treinverkeer weer mogelijk rond Amsterdam na lange storing

Het advies blijft dus hetzelfde als het gisterenavond was: regel alternatief vervoer voor de reis naar school of werk of blijf thuis. Deze ochtend werd duidelijk dat ook internationaal treinverkeer niet mogelijk is. Het gaat onder meer om reizen naar Brussel en Berlijn.

Alternatief vervoer

Gisterenavond liet de NS al weten: "We vragen reizigers om zelf alternatief vervoer te regelen. Bijvoorbeeld via #treinpoolen. Natuurlijk geldt de 'geld-terug-bij-vertraging-regeling' en daarnaast zal NS op gepaste wijze omgaan met extra gemaakte kosten." Het inzetten van bussen op het traject is niet mogelijk vanwege de grote hoeveelheid reizigers.

Vanochtend gaven de NS en ProRail aan te balen van het ongemak. "NS en ProRail betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis konden brengen en dat zij op het station moesten overnachten. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten. We vinden dit alles enorm vervelend. Deze storing heeft ook grote impact op andere delen van het land." 

Problemen Utrecht

Dat was vannacht bijvoorbeeld ook zichtbaar in Utrecht, waar rond Utrecht Centraal ook de hele nacht geen treinverkeer mogelijk was. 

Rond 02.45 uur liet de veiligheidsregio Utrecht weten dat door de storing in Amsterdam ook reizigers waren gestrand bij Utrecht Centraal. De meesten van hen is het gelukt om alternatief vervoer te regelen, maar zo'n honderd treinreizigers bleven achter. 

Voor zij die achterbleven werd nachtopvang geregeld, meldde een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht. Zij konden afgelopen nacht terecht op een nachtopvanglocatie in de Jaarbeurs vlakbij het station. De mensen zijn daar naartoe begeleid, meldde de veiligheidsregio.

Zij werden in de nachtopvanglocatie opgevangen met stretchers en dekens. Ook was het Rode Kruis aanwezig en werd er voor eten en drinken gezorgd. Vanochtend werden zij weer op pad gestuurd met wat te eten en te drinken.

Ziggo Dome

Zo'n 150 bezoekers van concerten in de Amsterdam Arena en AFAS Live hebben de nacht noodgedwongen in de Ziggo Dome doorgebracht. Zij konden door de treinstoring niet naar huis.

Storing niet verholpen

De treinstoring rond Amsterdam zou te maken hebben met een storing bij de verkeersleidingspost in Amsterdam, zo schreef de NS gisteren op de website. Rond 20.00 uur gisteravond leek de storing even te zijn verholpen, maar dit bleek even later toch niet het geval te zijn. 

Vanochtend geeft een woordvoerder van ProRail aan dat de oorzaak van de storing nog niet bekend is. De spoorbeheerder kan dus ook niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang komt. "In ieder geval niet in de ochtend, wat er daarna gebeurt, is koffiedik kijken." 

ProRail zegt dat het resetten van de systemen niet heeft geholpen. "We zijn naarstig op zoek naar wat de oorzaak is, die is heel moeilijk te vinden." Dat de oorzaak nog onbekend is noemt de woordvoerder 'ontzettend vervelend, de impact is heel groot'. Rond Utrecht Centraal rijden de treinen vanochtend wel weer.

Treinverkeer
Lees ook:
Treinverkeer rond Amsterdam toch weer plat: 'Zoek alternatief vervoer'