Ga naar de inhoud
Computerstoring

Treinverkeer rond Amsterdam toch weer plat: 'Zoek alternatief vervoer'

Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal. Beeld © ANP.

Het treinverkeer van en naar Amsterdam is opnieuw stilgelegd en het is onzeker of er vannacht nog treinen gaan rijden. Even leken de problemen voorbij, maar de computerstoring op de verkeersleidingpost van ProRail is teruggekeerd. De Nederlandse Spoorwegen roept reizigers op alternatief vervoer te regelen.

De spoorproblemen komen op de avond dat het Britse popidool Harry Styles optrad in de Johan Cruyff Arena. 

Ook concertorganisator MOJO heeft bezoekers die met de trein naar Amsterdam zijn gekomen opgeroepen om ander vervoer te zoeken. De Johan Cruijff ArenA meldt dat mensen die geen vervoer hebben, in de Ziggo Dome terechtkunnen voor tijdelijke opvang.

De systeemstoring begon aan het einde van de middag. De oorzaak was niet direct duidelijk. Een woordvoerder van ProRail zei eerder: "Een reset heeft niet geholpen." Later leken pogingen aanvankelijk wel succesvol, maar dat was van korte duur. Op de website van ProRail staat: "Omdat in en rond Amsterdam ontzettend veel treinen per uur rijden, is een storing niet op te vangen door telefonisch contact met de machinisten." Wanneer het systeem weer gebruikt kan worden, is onduidelijk. 

Balende fans Harry Styles

Vervangend vervoer werd niet ingezet de afgelopen uren. De NS zei daarover tegen RTL Nieuws: "Dat is lastig om te doen als we geen oorzaak en prognose hebben. In een trein kunnen 1000 reizigers vervoerd worden, in een bus 50. Dus dat doe je niet zomaar."

Styles treedt ook maandag en dinsdag op in Amsterdam. Elke avond zouden ruim 50.000 bezoekers in de Arena zitten. Op Tiktok circuleren filmpjes van fans die het stadion al vroeg bereikt hadden. Maar niet iedereen was zo gelukkig, meldde een ooggetuige die zag hoe in Utrecht veel concertgangers stonden die de hoofdstad niet konden bereiken. Ook deze Twitteraar was nog onderweg: 

In de trein van Den Haag naar Utrecht zaten eerder vanavond Corine en Marieke (18). "Wij komen uit Monster, vlak bij Den Haag, en zijn allebei onderweg naar Amsterdam voor Harry Styles. We hadden de kaartjes afgelopen zomer al gekocht en keken er ongelooflijk naar uit. We kwamen er net op Den Haag Centraal achter dat de treinen niet rijden."

Hoop

Ze hadden toch nog goede hoop op tijd in de Arena te zijn: "We stappen zo in Gouda uit en hopen hopen hopen dan dat er een trein naar Amsterdam rijdt. Maar dat is de vraag. Het concert begint om 19.30 uur. Om 20.45 uur is híj (Harry Styles) er. We willen er niet eens aan denken hoe het is als we het niet halen." Er volgde een krachtterm. En daarna nog: "Echt balen."

Op Twitter schreef een fan: "Helemaal verheugd op Harry Styles. Zit ik in de trein naar Amsterdam met m'n broertje. Zegt de machinist in Zwolle: "Vanwege een systeemstoring rijden er geen treinen meer naar Amsterdam. U wordt verzocht om uit te stappen."

Ook voor Gerben was het spannend: 

Rui (33), uit Portugal maar woont in Eindhoven, was met zijn vrouw onderweg naar het concert van Styles: "De kaartjes kostten 170 euro. Het is de verjaardag van mijn vrouw vandaag, dus het zou wel heel erg zuur zijn als we het missen."  

Vanuit de trein naar Utrecht  - van waaruit hij verder naar Amsterdam wilde - stelde Rui daarom een plan B in werking. "Ik heb nu een auto gehuurd een half uur lopen van Utrecht Centraal, we hopen er nu op tijd te zijn." Om te besluiten met: "We hebben er vertrouwen in dat het nu goed komt.”