Ga naar de inhoud
Geen gewonden

Brandweer: alle 95 woningen Amsterdam onbewoonbaar na brand

Verbijsterde bewoners uitgebrand complex: 'Hier wonen, kan niet meer'

01:30

De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar gisteravond een brand woedde, kunnen voorlopig niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

In het complex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam brak rond 20.00 uur een zeer grote brand uit. Het bouwwerk is volgens de brandweer zodanig beschadigd geraakt, dat de bewoners niet veilig kunnen terugkeren naar hun woningen.

Hieronder zie je beelden van de brand:

Zwarte rookwolken: appartementencomplex Amsterdam in brand

00:40
De zwarte rookwolken waren op grote afstand te zien.

De waterschade die is ontstaan, is zo groot dat de elektriciteit nog niet kan worden hersteld. De installatie is ernstig beschadigd en zal vervangen moeten worden. Het dak is volledig verwoest door de brand en de gevel moet op bepaalde plekken worden hersteld. Hoelang het herstel gaat duren, is nog onduidelijk.

Pas om 02.30 uur vannacht was het vuur volledig onder controle.Bij de brand vielen geen gewonden. Wel ademden drie bewoners rook in. Zij werden uit voorzorg onderzocht door ambulancemedewerkers. 

Vuur via de spouwmuur geklommen

Het wooncomplex telt acht verdiepingen en ongeveer honderd woningen. Naar de oorzaak en het brandverloop wordt verder onderzoek gedaan. Volgens de brandweer is de brand waarschijnlijk op de zesde verdieping ontstaan. Vervolgens is het vuur 'via de (spouw)muur naar het dak gelopen'. Daarna vatte 'het geïsoleerde dak met bitumen' vlam, legt de brandweer uit.

Ook het onderliggende isolatiemateriaal zou in brand zijn gevlogen. Op het dak lagen zonnepanelen, maar volgens de brandweer zijn die niet de oorzaak van de brand geweest.

De harde wind joeg de vlammen stevig aan. Daardoor breidden die zich in razend tempo over het dak uit. De brand vond vervolgens ook weer een weg naar beneden en kon zich 'in de lichtgewicht constructie verder uitbreiden'. In totaal waren bij het blussen ruim honderd brandweerlieden betrokken.

Nog onderzoek nodig

Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

Wanneer de bewoners weer terug kunnen in hun huis kan Vesteda niet zeggen. "Met name de bovenste drie verdiepingen hebben veel brand- rook- en waterschade opgelopen, dus dat zal niet op korte termijn zijn. Voor de verdiepingen daaronder wordt de komende dagen per appartement onderzocht hoe groot de schade is."