Ga naar de inhoud
53.000 stemmen

Nederland had geen nationale bloem, maar nu wel

Beeld © ANP

Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Dat werd bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete bloem.

De afgelopen weken streden ook de paardenbloem, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem om de titel van nationale bloem. Maar het madeliefje werd uiteindelijk met 'een ruime meerderheid gekozen', meldt het radioprogramma.

Eerder geen nationale bloem

Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld vindt het geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. "Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora", zegt Bentveld.

Deze vijf bloemen waren allemaal in de race:

©Svdmolen (via Wikipedia)

Pinksterbloem (Cardamine pratensis).

©ANP

De bekendste van de vijf: de paardenbloem.

©Wikipedia

Het madeliefje of meizoentje.

©Sten Porse (via Wikipedia)

Deze foto toont de kievitsbloem.

©Rasbak (via Wikipedia)

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een plant uit de schermbloemenfamilie.

Vroege Vogels organiseerde de verkiezing omdat het Nederland ontbrak aan een nationale bloem, volgens het programma in tegenstelling tot andere landen. Zo hebben de Belgen de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen.

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal noemt de verkiezing een 'sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig'.