Ga naar de inhoud
Tientallen woningen schade

Ruim honderd bewoners Amsterdam slapen na grote brand elders

Zwarte rookwolken: appartementencomplex Amsterdam in brand

00:40

De bewoners van het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost, waar gisteravond rond 20.00 uur een zeer grote brand uitbrak, hebben de nacht elders door moeten brengen. Pas om 02.30 uur was het vuur volledig onder controle. Tientallen woningen op meerdere verdiepingen liepen schade op door vuur, rook en bluswater.

Gisteravond liet de brandweer al weten dat het voor de bewoners niet veilig was om terug te keren. Het gebouw zit voorlopig ook zonder stroom. Voor de mensen die niet bij vrienden of familie terecht konden vannacht, is nachtopvang geregeld in omliggende hotels. Zij kregen daar bezoek van burgemeester Femke Halsema.

Bij de brand vielen geen gewonden. Wel ademden drie bewoners rook in. Zij werden uit voorzorg onderzocht door ambulancemedewerkers. De brandweer meldde rond 21.30 uur dat het pand volledig ontruimd was.

Vuur via de spouwmuur geklommen

Het wooncomplex telt acht verdiepingen en ongeveer honderd woningen. Naar de oorzaak en het brandverloop wordt verder onderzoek gedaan. Volgens de brandweer is de brand waarschijnlijk op de zesde verdieping ontstaan. Vervolgens is het vuur 'via de (spouw)muur naar het dak gelopen'. Daarna vatte 'het geïsoleerde dak met bitumen' vlam, legt de brandweer uit.

Ook het onderliggende isolatiemateriaal zou in brand zijn gevlogen. Op het dak lagen zonnepanelen, maar volgens de brandweer zijn die niet de oorzaak van de brand geweest.

Aanzienlijke
Lees ook:
Aanzienlijke schade door brand in appartementencomplex Amsterdam

De harde wind joeg de vlammen stevig aan. Daardoor breidden die zich in razend tempo over het dak uit. De brand vond vervolgens ook weer een weg naar beneden en kon zich 'in de lichtgewicht constructie verder uitbreiden'. In totaal waren bij het blussen ruim honderd brandweerlieden betrokken.

Huisdieren

Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd tijdelijk afgesloten vanwege de rook. Snelweg A2 werd vanaf 23.30 uur weer vrijgegeven door de brandweer.

Tijdens het blussen was er ook een dierenambulance ter plaatse. De brandweer heeft huisdieren waar nodig en waar mogelijk uit de woningen gehaald. Of er geen enkel huisdier is omgekomen in de brand, durfde een woordvoerder van de brandweer in de nacht van zaterdag op zondag nog niet met volle zekerheid te zeggen.