Ga naar de inhoud
'Wil niet verslaafd raken'

Geen telefoons voor basisschoolkinderen: Ierse ouders maken collectieve afspraak

Beeld © Getty Images.

Voor veel basisschoolkinderen in de Ierse stad Greystones is een mobiele telefoon er niet meer bij. Ouderverenigingen van de acht lokale basisscholen hebben collectief een geen-smartphone-convenant ondertekend.

Het idee is dat jonge kinderen niet alleen op school maar ook thuis geen telefoons krijgen. Zo moet voorkomen worden dat ze online dingen tegenkomen die niet geschikt zijn voor jonge ogen. Dagblad The Guardian schrijft dat kinderen minder groepsdruk moeten gaan voelen om met mobiele telefoon in de weer te gaan, omdat leeftijdgenoten er ook geen hebben.

'Eerlijk'

Twee kinderen die er door de krant over worden ondervraagd, kunnen zich wel schikken in telefoonloze lot. De 10-jarige Jane zegt: "Ik zou wel een telefoon willen om mijn vrienden te appen. Maar ik wil er niet verslaafd aan raken." Haar zusje Rachel (8) vindt het 'eerlijker als niemand er eentje mag'. Al zullen er ook in de Ierse stad jonge kinderen zijn die wel een telefoon krijgen, omdat het convenant vrijwillig is en ouders zelf mogen bepalen wat ze ermee doen.

Onderzoek:
Lees meer:
Onderzoek: ouder die veel op smartphone kijkt, heeft slechtere band met kind

Rachel Harper, hoofd van de school die het initiatief nam, zegt dat kinderen steeds 'korter jong zijn'. Door de overeenkomst wordt het voor ouders een stuk makkelijker om nee te zeggen tegen hun kroost: "Ze vinden het geweldig, ze kunnen nu de school de schuld geven."

Makkelijker maken

De Ierse volksgezondheidsminister, die vlakbij Greystones woont, raadt scholen in het hele land hetzelfde beleid aan. Tegen de Irish Times zei hij eerder deze week dat hij het een belangrijke taak vindt voor zijn land om te voorkomen dat jonge mensen beschadigd raken door wat ze tegenkomen online. "We moeten het makkelijker maken voor ouders om de content waaraan hun kinderen worden blootgesteld te kunnen beperken."