Ga naar de inhoud
Afpersing familie Holloway

Tijdelijke uitlevering Joran van der Sloot aan VS in volle gang

Joran van der Sloot in 2012 Beeld © AFP

Joran van der Sloot is verplaatst naar een andere gevangenis in Peru. Van daaruit zal hij worden overgebracht naar de Verenigde Staten, waar hij zich moet verantwoorden voor het afpersen van de familie van Natalee Holloway, het Amerikaanse meisje dat in 2005 spoorloos verdween op Aruba.

Volgens CNN is Van der Sloot onder strikte veiligheidsmaatregelen uit de zwaarbeveiligde Challapalca-gevangenis op 4600 meter hoogte in de Andes gehaald en overgebracht naar een plek in de Peruaanse hoofdstad Lima. Zijn advocaat zei deze week dat Van der Sloot de uitlevering niet aanvecht en dat hij naar Amerika wil gaan. 

25.000 dollar

Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft hij in 2010, net voordat hij naar Peru ging, 25.000 dollar in contanten van de familie van Holloway aangenomen. In ruil zou hij hen naar het lichaam van Natalee leiden, maar dat is nooit gebeurd.

Joran
Lees ook
Joran van der Sloot tijdelijk uitgeleverd aan VS om zaak-Holloway

Van der Sloot was in 2005 de laatste die gezien werd met Natalee Holloway voordat ze verdween tijdens een schoolreisje op Aruba. Hij was hoofdverdachte in de verdwijningszaak, maar zijn betrokkenheid werd nooit bewezen. Het lichaam van Holloway werd nooit gevonden. 

Moord op Stephany Flores

Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in 2010. Hij moet na het proces in de VS terug naar Peru voor de rest van zijn straf. Een verdrag uit 2001 tussen Peru en de VS staat toe dat een verdachte tijdelijk wordt uitgeleverd om in het andere land te worden berecht, maar na de rechtszaak weer wordt teruggestuurd.

Afgelopen week zou Van der Sloot betrokken zijn geweest bij een vechtpartij waardoor hij moest worden behandeld op de medische afdeling van de gevangenis.

Journalist
Lees ook
Journalist opgelicht: 'nieuw bewijs' in zaak-Natalee Holloway blijkt nep

'Gunst aan Amerika'

Correspondent Erik Mouthaan noemde het eerder opmerkelijk dat Peru Van der Sloot uitlevert aan de Verenigde Staten. "Het is een gunst die het land verleent aan Amerika."

Volgens Mouthaan is de zaak-Holloway bij veel Amerikanen nog bekend. "Dat komt ook omdat de moeder van de studente, Beth Holloway, het altijd in het nieuws heeft gehouden. In Nederland was zij ook goede vrienden met Peter R. de Vries."