Ga naar de inhoud
Al meer dan een jaar

Undercoverdierenactivist zelf verdacht van dierenmishandeling: 'Mezelf allang veroordeeld'

Op undercoverbeelden was te zien hoe varkens werden mishandeld.

Roel Binnendijk, een dierenactivist die in 2021 undercover beelden van dierenmishandeling deelde uit een slachthuis in Epe, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. "Ik heb mezelf allang veroordeeld", vertelt hij aan RTL Nieuws.

De beelden werden destijds door RTL Nieuws gepubliceerd. Vandaag vertelde Binnendijk over zijn ervaringen in het slachthuis in een interview met NRC, ter ere van zijn deze week verschenen boek 'Onder de Beesten'.

Hoe het eraan toe ging in het slachthuis, zie je in deze beelden die door RTL Nieuws werden gepubliceerd, toen Binnendijk nog anoniem over zijn ervaringen vertelde:

Undercover-medewerker filmt dierenleed slachthuis: 'Slapeloze nachten'

02:24
Op schokkende beelden uit een slachthuis in het Gelderse Epe is te zien hoe het personeel losgaat met stokken en stroomapparaten op varkens en koeien.

Hij wordt inmiddels al meer dan een jaar verdacht. Volgens zijn advocaat kan de zaak nog jaren duren. "Ik weet nog niet wat het OM gaat doen met de zaak. Het hangt nog in de lucht", vertelt hij.

Eigen handen

Hoewel hij de ernstige misstanden bij slachterij Gosschalk vastlegde vanuit een activistisch standpunt, werkte hij zelf ook aan de mishandelingen mee om niet op te vallen. "Ik vergoelijk niet wat ik de dieren heb aangedaan."

Binnendijk hield zijn eigen handelingen elke dag bij. "In gedachten bood ik mijn excuses aan de dieren aan en noteerde dit in een logboek met 'sorry dat ik dit moest doen'", vertelt Binnendijk.

Slachthuis
Lees ook:
Slachthuis stilgelegd omdat medewerker schapen schopte en sloeg

Hij vertelt ook dat hij zich vaak machteloos en gefrustreerd voelde. "Ik was oververmoeid en gevoelig voor de werkdruk in de slachterij."

Undercover

Binnendijk werkte voor de organisaties Animal Rights en Varkens in Nood drie jaar undercover in de bio-industrie. Slachterij Gosschalk in Epe moest in 2021 sluiten nadat de schokkende undercoverbeelden naar buiten kwamen.

Op de beelden was te zien dat dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel. Daarna stond het bedrijf een tijd onder verscherpt toezicht, maar dat is in februari vorig jaar opgeheven, omdat het volgens de NVWA weer aan de geldende voorwaarden voldoet.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.