Ga naar de inhoud
Cameratoezicht advocaten

Minister wil minder contact met buitenwereld voor zware crimineel in cel

Politie voor de deur van de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Zware criminelen die in de gevangenis zitten, mogen straks – als het aan minister Weerwind (Rechtsbescherming) ligt – minder of helemaal geen contact meer hebben met de buitenwereld als ze een ernstig risico vormen. De minister noemt het een 'vergaande stap'. Of de Tweede Kamer met zijn plan instemt, is nog niet duidelijk.

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming wil strengere regels voor gedetineerden die vastzitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught of op Afdelingen voor Intensief Toezicht (AIT).

Zij mogen van de minister alleen nog met hun advocaat praten en er moet extra toezicht komen tijdens het contact dat gevangenen met hun advocaten hebben. Het kabinet heeft al ingestemd met de plannen.

Contacten Taghi

Met het wetsvoorstel wil de minister tegengaan dat criminelen vanuit de gevangenis nog invloed uitoefenen. Een van de aanleidingen voor de wetswijzigingen is Ridouan Taghi, die via familieleden ongeoorloofd contact zou hebben gehad met zijn neef.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat Weski weer vrij, geen gronden om haar langer vast te houden

De advocaat van Taghi, Inez Weski, werd zelf ook vastgezet vanwege informatie van haar cliënt die zij mogelijk naar buiten heeft gebracht. Gisteren werd zij weer vrijgelaten. 

Weerwind wil onder meer cameratoezicht tijdens gesprekken tussen advocaten en verdachten in de zware gevangenissen. Daarbij zal geen geluid te horen zijn.

Briefjes doorgeven

Gesprekken met advocaten zijn en blijven volgens de minister altijd vertrouwelijk. Maar het toezicht voorkomt bijvoorbeeld dat de betrokkenen elkaar (ongewenste) informatie geven door bijvoorbeeld een laptop om te draaien of briefjes te geven, zegt een woordvoerster van het ministerie.

Verder mag een gedetineerde straks maximaal met twee advocaten op vertrouwelijke wijze communiceren. Dat moet niet alleen crimineel handelen voorkomen, maar ook tegengaan dat advocaten onder druk worden gezet door een opgesloten zware crimineel. De nieuwe maatregelen maken deel uit van een bredere aanpak van criminele activiteiten of aansturing vanuit de cel.

'Nu te veel mogelijkheden'

Aan De Telegraaf legt de minister uit dat een verdachte 'soms wel acht of meer advocaten had'. "Ik vind dat er in het regime nu te veel mogelijkheden zijn, daarom heb ik deze wet tegen het licht gehouden."

Taghi
Lees ook:
Taghi ontkent contact met neef te hebben gehad vanuit EBI