Ga naar de inhoud
Geen plek voor hal

Maandenlang geen treinen tussen Amsterdam en Londen in 2024

De vertrektijd van een Eurostar trein naar Londen. Beeld © ANP

Slecht nieuws voor de treinliefhebber die het spoor boven het luchtruim verkiest op weg naar Londen. De treinroute naar de Britse hoofdstad is vanaf juni volgend jaar maandenlang niet beschikbaar.

De werkzaamheden vinden plaats op station Amsterdam Centraal. Dat maakt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) bekend aan de Tweede Kamer.

Geen plek voor hal

Er is door de werkzaamheden tijdelijk geen plek voor de hal waar de douane zich bevindt. De zogeheten Eurostar kan daardoor tot uiterlijk mei 2025 - mogelijk dus een jaar na de start van de werkzaamheden - niet vertrekken vanaf Amsterdam.

Zo
Lees ook:
Zo ver van tevoren kun je het best een treinkaartje kopen naar het buitenland

Heijnen zegt dat er is geprobeerd een oplossing te vinden, maar dat dit niet is gelukt. "Ik vind dat heel erg teleurstellend", schrijft ze.

Reizigers die alsnog met de trein naar Londen willen, zullen bij een ander station moeten opstappen. Het is nog niet bekend of dat om Rotterdam of Brussel gaat. Heijnen gaat daar binnenkort met Eurostar over in gesprek.

'Reizigers in de kou'

Reizigersorganisatie Rover heeft geen enkel begrip voor de werkzaamheden en vindt dat reizigers 'maanden in de kou komen te staan'. Directeur Freek Bos van Rover noemt het 'ongehoord dat een planbare verbouwing zorgt dat reizigers niet meer duurzaam naar Londen kunnen reizen'.

Bos wijst erop dat Heijnen het vertrek van de Eurostar eerder onacceptabel noemde en vindt dat de staatssecretaris dit "dan ook moet waarmaken".

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.