Ga naar de inhoud
Bankjes verplaatst

'Onbeheersbare agressie' door daklozen op Den Haag Centraal

Achter de poortjes op Den Haag Centraal kan je zonder ov-chipkaart niet komen. Beeld © ANP / Dylan Nieuwland

Agressie, overlast en diefstallen: op NS-station Den Haag Centraal weten ze inmiddels niet meer wat ze ermee aan moeten. ProRail spreekt van een 'onbeheersbare situatie' en vraagt de gemeente Den Haag om hulp. Oplossingen liggen niet voor de hand, al zijn er laatst wel bankjes verplaatst. Misschien helpt dat.

In de eerste vier maanden van dit jaar is op station Den Haag Centraal al 29 keer geweld gebruikt tegen medewerkers. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Winkeldiefstal en vervuiling

Een woordvoerder van ProRail spreekt na berichtgeving van Omroep West van 'een forse toename van alle delicten'. Naast agressie tegen reizigers en medewerkers gaat het bijvoorbeeld ook om winkeldiefstal en vervuiling.

Volgens de lokale omroep wordt de overlast veroorzaakt door Oost-Europese dakloze migranten. Zij hangen vooral rond op de bankjes in het station. Die zijn daarom verplaatst naar achter de incheckpoortjes.

Overlastgevers hebben volgens de ProRail-woordvoerder mogelijk geen ov-chipkaart en kunnen daarom niet bij de bankjes komen.

Beveiliging
Lees ook:
Beveiliging op NS-station Maarheeze om 'voortdurende overlast' asielzoekers

De problemen in het station zijn al langer bekend bij de Haagse burgemeester Jan van Zanen, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. De brief van ProRail, die ook door de NS is ondertekend, zet het probleem volgens de woordvoerder opnieuw op de agenda. 

Naar aanleiding van die brief gaat de gemeente in gesprek met daklozenorganisaties. Wat dat voor oplossingen op kan leveren, is nog niet bekend.

Zitstenen in plaats van bankjes

Ook op Rotterdam Centraal ging het lange tijd mis, weet de ProRail-woordvoerder. Daklozen sliepen er op de bankjes. De banken zijn vervangen door zitstenen. "Het lijkt te werken", stelt de woordvoerder.