Ga naar de inhoud
Belasting betalen

Vinted laat Belastingdienst meekijken: dit betekent dat voor jou

Schoenen verkopen via Vinted, betaal je daar straks belasting over? Beeld © ANP / Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Wie via Vinted tweedehands kleding verkoopt, heeft het vast al gehoord: het online platform laat de Belastingdienst straks weten hoeveel omzet gebruikers hebben gemaakt. Maar belasting betalen over die opbrengsten? Dat is als hobbyist niet nodig.

Vinted, een online marktplaats voor tweedehands kleding en accessoires, geeft vanaf januari 2024 informatie rechtstreeks door aan de Belastingdienst.

Dat zorgde de afgelopen weken voor ongeruste gebruikers. Mensen die er regelmatig wat verkopen, vroegen zich ineens af: moet er over al die jurkjes en schoenen belasting worden betaald?

Europese regelgeving

In een reactie geeft Vinted aan dat het door Europese richtlijnen verplicht wordt om informatie door te spelen aan de Nederlandse Belastingdienst. Als iemand dit jaar meer dan 30 items of voor meer dan 2000 euro verkoopt, gaat er straks automatisch een seintje naar de Belastingdienst. 

Kaya
Lees ook:
Kaya werd opgelicht via Vinted: 'De koper zei dat de schoenen nep waren'

Het online platform stelt dat 'dit niet direct betekent dat er belasting betaald moet worden'. "Dit kan per land verschillen", meldt Vinted.

Privésfeer

"Of je belasting moet betalen over je verkopen is afhankelijk van de feiten en omstandigheden", laat de Belastingdienst in een reactie weten.

"Als je het alleen hobbymatig of in de privésfeer doet, ben je geen ondernemer en hoef je geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Dat wordt anders als je het op grotere schaal doet en winst kunt verwachten." Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Bekijk ook: hoe duurzaam is tweedehands kleding (ver)kopen?

04:37
Vintage kleding heeft een heel duurzaam imago. En in hoofdlijnen klopt dat zeker: deze markt zorgt er tenslotte voor dat de levensduur van veel kledingstukken flink wordt verhoogd.