Ga naar de inhoud
Honderden kinderen

'Massazaaddonor' Jonathan noemt ouders erg ondankbaar: 'Maar ik had niet moeten liegen'

Jonathan Meijer bij Jinek

"Ik had niet moeten liegen." Zo ver wilde de onlangs door de rechter gestopte massazaaddonor Jonathan Meijer wel gaan, gisteravond aan tafel bij Jinek. Maar zich ergens schuldig over voelen? Hij zou niet weten waarom.

Met het zaad van de man zijn in Nederland honderden kinderen verwekt. Jonathan meldde zich aan bij donorklinieken en legde direct contact met wensouders. Hij loog telkens over het aantal kinderen dat hij heeft verwekt. Dat zouden er 'niet meer dan 25' zijn. In werkelijkheid zijn het meer dan 550. 

Warrig

Waarom hij daar steeds over loog, wilde hij niet vertellen. Net als bij het kort geding, waarin de rechter hem verbood nog langer te doneren, waren zijn antwoorden warrig. Het lag aan 'het wereldje waarin je zit' en 'je komt ook nog wel gekkies tegen'.

Dichter bij een antwoord dan dat kwam hij niet in de uitzending:

Hoe kijkt massazaaddonor Jonathan terug op zijn handelen?

06:43

Dat honderd ouders een rechtszaak tegen hem hebben aangespannen, noemde hij 'erg ondankbaar'.

Hij benadrukt dat er ook honderden ouders zijn die wel blij zijn met zijn hulp. "Ik geloof niet dat de kinderen lijden. Ik heb contact met bijna al die moeders. Ik krijg meer steunbetuigingen dan er boze mensen zijn."  

Emotionele problemen

Bij het kort geding vijf weken geleden zei  advocaat Mark de Hek van Stichting Donorkind dat de donorkinderen van Jonathan emotionele problemen ervaren. Ze kunnen niet alle halfbroers of -zussen leren kennen. Of voelen zich tot elkaar aangetrokken.

Spermadonor
Lees ook:
Spermadonor Jonathan moet na honderden kinderen stoppen van rechter

Ook zijn ze volgens hem 'belemmerd' in hun seksuele vrijheid, omdat ze telkens moeten controleren of potentiële bedpartners geen zus of broer zijn. "Dat is dan het enige wat je moet doen. Dat komt toch wel een keer ter sprake", vond Jonathan.