Ga naar de inhoud
Proef van drie jaar

Utrecht wil sekswerk vanuit huis legaal maken

Beeld © ANP

Sekswerkers in Utrecht kunnen in de toekomst mogelijk legaal werken vanuit hun eigen huis. De gemeente gaat een proef starten vanaf volgend jaar, waarin prostitutie vanuit huis wordt toegestaan.

In de praktijk gebeurt dat nu vaak al, maar het is illegaal. Sekswerkers die legaal klanten willen ontvangen in huis, moeten straks wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moeten ze staan ingeschreven op het adres, mogen ze aan de gevel geen reclame maken en moeten alle inkomsten direct naar henzelf gaan.  

Regels aangepast

Voor de proef, die drie jaar zal duren, moet eerst nog de regelgeving worden aangepast.  

Sekswerkers
Lees ook:
Sekswerkers krijgen vaak te maken met gewelddadige klanten: 15.000 waarschuwingen

"Sekswerk is een legaal beroep waarvoor ruimte moet zijn in Utrecht. Sekswerkers wachten al lang op meer legale mogelijkheden om hun beroep uit te oefenen in de stad", laat wethouder Eelco Eerenberg weten.

Werkruimte huren

Daarom komt de gemeente ook met nieuwe regelgeving om een of twee kleinschalige locaties mogelijk te maken waar sekswerkers een werkruimte kunnen huren. 

Sinds het sluiten van de ramen in de Hardebollenstraat, de boten aan het Zandpad en de tippelzone worstelt Utrecht al jaren met sekswerk in de stad. Nieuwe locaties voor prostitutie stuiten in de stad steeds op verzet van omwonenden.