Ga naar de inhoud
'Uniek'

Heineken haalt in heel Nederland posters weg: modellen lijken te jong

De reclame van Heineken die is verwijderd. Beeld © ANP

Heineken heeft in heel Nederland reclameposters verwijderd die het bier Heineken Silver promootten. Dat laat het bedrijf desgevraagd aan RTL Nieuws weten. De posters gingen in tegen de alcoholcode: de modellen leken namelijk te jong.

Het bedrijf werd deze week op de vingers getikt door de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). Die werden op hun beurt getipt door alcoholmatigingsdeskundige Martijn Planken. Hij is adviseur van de bekende campagne Zien drinken doet drinken, en maakt zich onder meer sterk voor verantwoorde reclames op het gebied van alcohol.

"Iemand stuurde mij een foto van de poster door en ik vond het dubieus", vertelt Planken. "Ik liet de poster daarna thuis aan mijn kinderen zien en vroeg hen hoe oud ze dachten dat de modellen waren. 16 jaar, was het antwoord. Dat was een bevestiging van mijn vermoeden: de modellen leken te jong." 

In de alcoholcode van STIVA, waar bedrijven zoals Heineken zich aan moeten houden, staat dat in dit soort reclames voor een alcoholhoudende drank geen personen te zien mogen zijn die jonger zijn of evident jonger lijken dan 25 jaar. 

Planken deelde zijn ongenoegen op LinkedIn, waar hij bijval kreeg van andere ouders. "Anderen vroegen het ook aan hun kinderen, en ook zij gaven de leeftijd van 16 of 17 jaar aan."

'Geen discussie: ze lijken te jong'

Peter de Wolf, directeur van STIVA, zag het bericht en kwam in actie, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik was het er gelijk mee eens: de modellen lijken jonger dan 25 jaar. Na contact met Heineken bleek dat de modellen wel ouder zijn, maar ook daar was geen discussie: ze lijken jonger. Daarom is er binnen 24 uur besloten de posters weg te halen."

Sap
Lees ook:
Sap met een smaakje: Pornstar Martini 'zet kinderen aan tot drinken'

De Wolf laat weten dat het 'uniek' is dat er een alcoholreclame wordt beëindigd op deze manier. "Ik ben 15 jaar directeur van STIVA en dit is nog nooit gebeurd. Dat is een indicatie dat het in heel veel andere gevallen goed gaat, dat wil de sector ook. Maar in dit geval is het niet niks, overal in Nederland moesten posters worden weggehaald."

Een woordvoerder van Heineken laat desgevraagd weten dat de posters voor verwijdering twee weken te zien waren. "Maar zodra we door STIVA zijn aangesproken hebben we er direct alles aan gedaan om de beelden te verwijderen en waar dat niet mogelijk was aan te passen."

'Ze zoeken met dit bier de randjes op'

Planken is blij met het resultaat, maar vindt het wel jammer dat het zo moest gaan. "Heineken zoekt met dit product expres het randje op. Het is namelijk een 'leerbiertje': een biertje waar de bitterheid vanaf is gehaald, zachter smaakt. Ze willen hier nieuwe, jonge drinkers mee kweken: eerst laten wennen aan dit zachte biertje, daarna zijn ze klaar voor het echte werk. Daarom zoeken ze jong ogende modellen, maar nu gingen ze te ver."