Ga naar de inhoud
Wet gratis schoolboeken

Oproep: laptops en tablets voor school moeten gratis worden

Laptops en tablets worden volop gebruikt in het onderwijs Beeld © ANP

Onderwijs moet écht gratis worden. Een verbond van diverse onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waar ze vragen om afschaffing van de vrijwillige ouderbijdrage bij basisscholen en het gratis beschikbaar stellen van laptops en tablets.

De organisaties, waaronder de Vereniging Openbaar Onderwijs, de PO-Raad, VO-Raad, AOb en LAKS, stellen dat de bijdrage en digitale leermiddelen leiden tot hoge schoolkosten, wat een probleem is voor veel gezinnen. Door de toenemende armoede zou dit leiden tot grotere ongelijkheid. Onderwijsminister Wiersma noemt in een reactie de ideeën 'het overwegen waard'. 

Wet gratis schoolboeken

De organisaties wijzen erop dat ongeveer vijftien jaar geleden de Wet gratis schoolboeken werd ingevoerd, waarmee de regering toen wilde bijdragen aan de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs.

Ouders
Lees ook:
Ouders slaan alarm: 'verplichte schoollaptop te duur'

"In het onderwijs zien we de laatste jaren een opmars van digitale leermiddelen, zoals laptops en grafische rekenmachines. Destijds werden die nog vrijwel niet gebruikt en (dus) vallen ze niet onder deze wetgeving. Ouders moeten devices meestal zelf betalen", schrijven de verschillende partijen in de brief.

Stap terug

Volgens hen betekent dit een stap terug. "Kosten voor ouders zijn juist weer opgelopen." Daarom moet volgens de organisaties de wettelijke definitie van gratis leermiddelen worden verruimd.

Ook de vrijwillige ouderbijdrage zorgt voor meer kosten voor ouders, stellen de organisaties. En hoewel leerlingen niet meer mogen worden uitgesloten wanneer hun ouders de ouderbijdrage niet betalen, komen de extra activiteiten die ermee worden betaald onder druk te staan, vooral op scholen met meer leerlingen uit armere gezinnen. 

Scholen
Lees ook:
Scholen lappen regels ouderbijdrage aan hun laars: 'Onacceptabel'