Ga naar de inhoud
Aanhoudende klachten

Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek post-covid

Mensen met post-covid kampen vaak met vermoeidheidsklachten. Beeld © RTL Nieuws.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar post-covid en een zogeheten 'expertisenetwerk' dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers.

Over klachten die lang aanblijven na een coronabesmetting is te weinig bekend, vindt de bewindsman. 

De vrijgemaakte miljoenen worden uitgegeven in de periode tot en met 2026. Het geld wordt voor een deel gestoken in een onderzoeksprogramma dat onderzoeksfinancier ZonMw aan het opzetten is. Het doel is om meer te weten te komen over aanhoudende klachten, nadat mensen besmet zijn met het coronavirus.

ZonMw is momenteel nog aan het inventariseren welke kennis ontbreekt, waarvoor dus aanvullend onderzoek nodig is.

Extreem
Lees meer:
Extreem moe na corona: gedragstherapie kan (een beetje) helpen

Kuipers heeft ZonMw eveneens gevraagd om een expertisenetwerk op te zetten. Dit moet ervoor zorgen dat kennis over langdurige covid beter wordt uitgewisseld tussen onderzoekers en andere professionals die zich hiermee bezighouden. Ook het netwerk C-support en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) helpen dit plan uit te voeren.

Geen landelijke registratie

De minister heeft eerder laten weten tegen een landelijke registratie van mensen met langdurige covid te zijn. Dat is lastig omdat er geen heldere definitie is van langdurige covid, zei Kuipers tijdens een debat in mei. Hij ziet het als een extra belasting van huisartsen die het al druk hebben, liet de bewindsman weten. Het Maatschappelijk Impact Team (MIT) denkt juist dat dit heel waardevol kan zijn.

Bekijk ook: Mariska heeft al bijna drie jaar post-covid: 'Ik leef binnen vier muren'

02:50
Ze gaat er vanuit dat haar leven nooit meer wordt zoals het was. Mariska Hoos liep in het begin van de pandemie in 2020 corona op en lijdt sindsdien aan post-covid. We spraken haar eind 2022.